Már az üres doboz is több ezer forint, hát még, ha tele van

Lego, számol, batman, legó
Vágólapra másolva!
A Lego játékok különböző mennyiségű építőelemet tartalmaznak. A nagyobb dobozok általában többe kerülnek, de van-e tényleges összefüggés a kockák száma és a doboz ára között? Az idén kiadott játékok vizsgálatakor kiderült, hogy még egy üres doboz is 7,29 euróba (2 250 forint) kerülne, miközben egy átlagos építőelem 27 forint.
Vágólapra másolva!

Szinte minden gyereknek van legalább néhány darab Lego építőkockája, de sokan fanatikus gyűjtők lesznek életük végéig. Így nemcsak egy kulturális ikon épült fel az 1930-as évektől napjainkig, hanem ezt kihasználva egy családi vállalkozásból lett ezer milliárd forint árbevételű multinacionális vállalat. Erről már két éve látható egy videó a Youtube-on.

A legnagyobb gyára Magyarországon van

Magyarországnak is fontos a cég, hiszen a legnagyobb gyára Nyíregyházán ad munkát 1500 dolgozónak. A Lego első féléves jelentése szerint a bevétel 15 százalékkal nőtt az előző időszak hasonló számaihoz képest. A növekedés tehát most sem állt le, miközben új területen is színre léptek. Idén jött már mozifilm is, és rengeteg új játék. Új gyárat nyitottak Kínában, ahol 50 százaléknál is nagyobb az eladások növekedése. A régiónkban sem csak a nyíregyházi bővítés volt jelentős, a cseh gyártósor is nőtt.

Az árbevétel nagy része profit Forrás: Origo

Mennyibe kerül egy legókocka?

Elkezdhetnénk a céges adatokat elemezni, hogy megnézzük, mennyibe kerül egyetlenegy építőelem gyártása és eladása a cégnek. De a Lego termékpalettája már sokkal szélesebb, mint hogy csak elosszuk a számokat az évente készülő 50 milliárd legódarabbal. Az viszont jól látszik, hogy a cég költségeinek jó része béreke, alapanyagokra megy el, és sok pénz kell a különböző licencdíjakra is. Az árbevétel nagy része azonban profit, sőt az adózás után is szépen tehet zsebre a cég.

Egy játék még akkor is 7,29 euróba kerülne, ha egy darab alkotóelemet sem tartalmazna Forrás: Origo

A boltokban többet fizetünk

Az itthon vásárolt játékoknál még 27 százalékos áfát is fizetünk. Az összes költség, jutalék és adó után érdemes tehát megnézni, hogy mennyibe kerül egy játék nekünk. A Brickset legóadatbázisának segítségével néztük meg, hogy van-e összefüggés az építőelemek száma és a játékok ára között.

Az idei játékok adatait nézve szoros összefüggés lehet a játék ára és az elemek száma között is. Be is rajzoltunk egy egyenest, amely egy lineáris kapcsolatot írhat le, a pontok szépen e körül helyezkednek el. Minél inkább a görbe alatt van egy játék ára, annál olcsóbb egy elem, a görbe feletti játékok viszont drágábbak az átlagosnál. Ez az egyenes azt mutatja, hogy egy játék még akkor is 7,29 euróba kerülne, ha egy darab alkotóelemet sem tartalmazna, elemenként ehhez még 8,6 eurócentet (27 forint) kell fizetünk, hogy egy játékot hazavihessünk. Tehát egy 100 elemes játék átlagos ára körülbelül 16 euró (4960 forint).

Nagyok az eltérések a sorozatok között

Óriási különbségek vannak az egyes játékok között. Különösen a más célcsoportoknak szánt játékokban található építőelemek száma tér el nagyon egymástól. A legkisebbeknek gyártott Duplo sorozat például messze nem ugyanannyi kockát tartalmaz, mint bármelyik másik kicsit nagyobbaknak gyártott.

Az elemek átlagos ára (euróban)

Szinte végtelen ideig el lehet játszani még az adatokkal, láthatjuk, hogy a "Brick and More" sorozat a legolcsóbb. Ez szinte csak építőkockákat tartalmaz. De az is érdekes, hogy a Marvel képregény univerzumába tartozó játékok átlagosan drágábbak, mint a DC tagjai.

Érdekli, hogyan készülnek a legókockák?