Megszédíti az Ebola a befektetőket

ebola
Vágólapra másolva!
Egyre többet hallani a sajtóban a Nyugat-Afrikában kipattanó Ebola-járványról, amely már-már mondhatni Európa kapujában kopogtat, ugyanis Spanyolországban is megjelent a betegség. A járvány továbbterjedését mindenképp meg kell akadályozni, amiben nagy segítséget nyújthatnak a különféle védőruhák. Ráadásul ezek gyártói iránt is igencsak megnőtt a kereslett a részvénypiacokon, nem egyszer háromjegyű hozam mellett.
Vágólapra másolva!

Habár az elmúlt napokban nem ment valami jól a részvénypiacok szekere, azért ha jobban körülnézünk a piacon, akkor találhatunk egy-két „gyöngyszemet”. Ilyen a Lakeland Industries, illetve az Alpha Pro Tech esete, melyek egyaránt jókora emelkedésen mentek keresztül az elmúlt napokban. Csak októbert figyelembe véve előbbi 150, míg utóbbi 80 százalékos emelkedést produkált, ami az Ebola-járvány miatti félelmek felerősödésével magyarázható. A két cég védőruhák gyártásával foglalkozik, így egyaránt fontos szerepet játszanak a járvány tovább terjedésében.

Mi történt a Lakelanddel?

  • 53 százalékos emelkedéssel, 17,72 dolláron fejezte be a csütörtöki kereskedést a részvény.
  • Korábban ennél magasabban is járt már az árfolyam, 2004-ben ugyanis 22,8 dollár körül állította fel történelmi csúcsát a 2002-ben kitört SARS-járvány, illetve a 2004-ben kitört madárinfluenzát követően.
  • Hatalmas érdeklődés volt a papír iránt, mintegy 47 millió részvény cserélt gazdát. Ez nem csak négyszerese a korábbi rekordnak, de jócskán meghaladja az elmúlt hónap 166 ezer darabos átlagát.
  • Az első amerikai Ebolás eset bejelentése óta 155 százalékot emelkedett az árfolyam, míg 2014 egészét tekintve 237 százalékos emelkedésen van túl a Lakeland.
Forrás: Investor.hu

Érdemes-e még felszállni a vonatra?

Habár az Ebola-járvány miatti félelmek felerősödése a Lakeland sztoriját erősítik, több kockázati tényező is arra hívja fel a figyelmet, hogy igencsak csínján érdemes bánni a részvénnyel.

Az elmúlt néhány évet illetően nem teljesített túl fényesen a különféle védőruhák gyártásával foglalkozó Lakeland. Mindezt jól mutatja, hogy a társaság 12 havi gördülő árbevétele 2006 óta nem tud markáns növekedést felmutatni, azóta nagyjából csak stagnálást láthatunk. Az elmúlt időszakban 93 millió dollár közelében ragadtak a bevételek.

Ráadásul mindemellett sokat romlott a cég jövedelmezősége is, az elmúlt négy negyedévet például rendre veszteséggel zárta. De a gördülő 12 havi adatokat vizsgálva sem jobb a helyzet, e téren 2011 vége óta csupán egy-egy rövidebb időszakra tudott profitot felmutatni a cég.

Forrás: Investor.hu

A jövőt illetően sincs egyszerű dolga a befektetőknek, hiszen a Lakelandet az elmúlt hónapokban egyetlen elemző sem követte. A nagy ralit látva azonban az EVA mégis felvette a palettájára a részvényt, igaz eladási ajánlás mellett. Elemzői érdektelenségben vélhetően az játszotta a legnagyobb szerepet, hogy méreteit tekintve a Lakeland nem számít túl nagy cégnek. A vállalat piaci értéke még a 100 millió dollárt sem éri.

Ráadásul nem érdemes mérget venni arra, hogy egyedül a Lakeland húzhat hasznot az Ebola-járvány miatti félelmek felerősödéséből. A társaságnak ugyanis több komoly versenytársa akad a piacon, mint a DuPont, a Honeywell, vagy a Kimberly-Clark. Ezen vállalatok tevékenysége viszont csak részben összpontosul a különböző védőruhák gyártására, tehát a növekvő kereslet is kisebb mértékben hathat rájuk.

Habár a Lakeland akár jól is kijöhet az Ebola miatti félelmek tovagyűrűzéséből, egyelőre igen kockázatos befektetésnek tekinthető, amely az elkövetkezendő időszakban akár igen hektikus árfolyammozgáson is keresztülmehet.

Mi az az Ebola?

Az ebola egy súlyos, magas halálozással járó fertőző betegség, melyet az Ebolavirus nemzetségbe tartozó Ebola-vírusok okoznak. A betegség eleinte klasszikus vírusfertőzés tüneteivel jelentkezik (pl. láz, izomfájdalmak), majd kialakulnak a vérzéses lázra jellemző tünetek, mint a hasmenés, hányás, fokozott vérzékenység, végül többszervi elégtelenség és keringési sokk alakul ki. A betegség a Kongói Demokratikus Köztársaságban található Ebola folyóról kapta a nevét, ahol először okozott járványt 1976-ban. A vírus azóta Afrika különböző pontjain többször is feltűnt.

A 2014-es nyugat-afrikai Ebola-járvány a vírus 1976-os azonosítása óta a legsúlyosabb fertőzés a megbetegedések és az áldozatok számát egyaránt tekintve. A járvány először Guineában bukkant fel 2013 decemberében, ahonnan hónapok alatt továbbterjedt Libériába és Sierra Leonéba, illetve egy libériai utason keresztül a legnépesebb afrikai államban, Nigériában is megjelent. Az Amerikai Egyesült Államokban pedig 2014. szeptember 30-án azonosították első ízben a vírust.

Bővebben az Ebola-járványról itt olvashat.