Vágólapra másolva!
Nem tartottak ki sokáig a reggeli pluszok az európai tőzsdéken a delet elhagyva már ismét vaskos esésben járnak a vezető börzék. Ezért idehaza is lejtmenetbe váltott a BUX index.
Vágólapra másolva!
  • Ahogy az elmúlt hetekben általában, úgy ma sem tartott sokáig az emelkedő fázis az európai tőzsdéken és a delet elhagyva már vaskos mínuszokat lethatunk. A német DAX index már 8500 pont alatt jár, ezzel pedig a július elején látott 10 ezer pont feletti csúcsoknál már 15-17 százalékkal jár lejjebb. A tőzsdén a húsz százalék feletti esést szokták medvepiacnak is nevezni.
  • De a többi európai tőzsdeindex esetében sem sokkal jobb a helyzet, a francia, a spanyol, az olasz 2-4 százalékos mínuszt mutat.
  • Athénban sem nyugodtak meg a kedélyek a tegnapi brutális zuhanás után ma is 3,5 százalék feletti az esés. Eközben a görög tízéves hozamok is iszonyatos mértékben ugrottak meg, és már 9 százalék közelében járnak egy éves csúcsokon. A görögöket azért ütik mert a közelgő választások miatt felmerült, hogy hamarabb elhagynák az IMF-programot.
  • Így pedig idehaza is a vörös szín az úr, az OTP már 3900 forint alatt jár (-1,1%), a Mol 11 500 forint közelében (-1,8%), míg a tegnap még jól teljesítő Magyar Telekom 2,3 százalékkla esik (347 forint).
  • A BÉT prémium kategóriás részvényei közül jelenleg egyedül az ANY Biztonsági Nyomda áll pluszban (+1,2%, 815 forint), a három nagy kötés után.
  • A rosszra fordult hagulatot most már a forint is megérzi, a reggeli 307-es szintről már 309,5-ig szökött fel az euróval szembeni árfolyam.