Lehűtötte a kedélyeket a T-Mobile

John Legere, T-Mobile US
Vágólapra másolva!
Egyelőre biztosan nem kerül francia tulajdonba az Egyesült Államok negyedik számú mobilszolgáltatója, a T-Mobile US. Ennek oka, hogy német anyacége, a Deutsche Telekom nem fogadta el az Iliad újabb ajánlatát, aki így végül megfutamodott.
Vágólapra másolva!

A francia Iliad távközlési cég tegnap jelentette be, hogy letett az ügyfélszám alapján negyedik legnagyobb amerikai mobilszolgáltatónak, a T-Mobile US-nek a megvételéről. Az érdeklődő még július végén jelezte, hogy megvásárolná az egyébként Deutsche Telekom többségi tulajdonában lévő társaságot. Azonban akkoriban egyáltalán nem sikerült meggyőzni a német nagytulajdonost a részvényenkénti 33 dolláros ajánlattal. Ráadásul a DT egy kisebbségi csomaggal „beragadt” volna a cégbe, ugyanis a franciák csak 56,6 százaléknyit vettek volna meg a 67 százalékból.

Az Iliad azonban nem tett le a T-Mobile US bekebelezéséről, ráadásul esélyeit az is növelte, hogy a korábban potenciális vásárlóként emlegetett japán SoftBank végül megfutamodott. A francia telekomcég tervének végrehajtása érdekében befektetőtársakat keresett, és végül talált is. Az Iliad tegnapi közleménye szerint ugyanis két kockázati tőketársasággal, és néhány bankkal karöltve részvényenként 36 dolláros ajánlatot tettek a Deutsche Telekom kezében összpontosuló 67 százalékos pakkra. Hiába volt azonban a nagy igyekezet, a németek az újabb, megemelt ajánlatra sem bólintottak rá.

Íme, a reakciók

Óriási pesszimizmus nem bontakozott ki a T-Mobile US befektetői körében, ugyanakkor 2,5 százalékos mínusszal a tavaly decemberi szintekre csúszott vissza az árfolyam. Az elemzői vélemények szerint egyáltalán nem kell búslakodni, ugyanis egyes szakértők jóval 30 dollár fölé értékelik a T-Mobile US részvényét a felvásárlás hiányában is. Ebben pedig komoly szerepe lehet a szolgáltató ügyfélszerzési képességeiben, a második negyedévben ugyanis már az 50 milliós álomhatárt is átlépte a teljes ügyfélállomány terén a cég. Ráadásul várakozásaik szerint az év végére akár a jelenleg harmadik számú Sprintet is beelőzhetik.

T-Mobile US napi grafikon (NYSE) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Eközben az Iliad részvényesek megkönnyebbülni látszanak, 12 százalékot ugrott az árfolyam a bejelentésre.

Iliad napi grafikon (Párizs) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Mi állhat a háttérben?

Mindenképp az Iliad mellett szólt, hogy sikerült emelni a korábbi ajánlaton, ráadásul mindezt úgy, hogy immáron már a DT kezében lévő összes részvényre vonatkozott az ajánlat. Így a németeknek már attól sem kellett tartaniuk, hogy egy kisebbségi csomaggal beragadnak a T-Mobile US-be, amit később akár nehézkesebb lett volna értékesíteni.

Ráadásul a 36 dolláros ajánlat az elmúlt hetekben megjelent pletykák alapján akár elegendőnek is bizonyulhatott volna. Egyes értesülések szerint ugyanis a DT vezetése egy 35 dolláros ajánlatot már megfontolt volna.

Ugyanakkor, ha jobban a számok mögé nézünk, akkor azt láthatjuk, hogy az Iliad, a 36 dollárt nem egy az egyben készpénzben szerette volna kiegyenlíteni. Az ár ugyanis a készpénz mellett már a szinergiahatásokkal (költségmegtakarítással) is számolt. Az Iliad szerint éves alapon több mint 2 milliárd dolláros költségcsökkenés jelentkezett volna a tranzakcióval. A közleményből ugyanakkor nem derül ki, hogy a felek ezen milyen arányban osztoznak, sőt azt sem tudni, hogy a készpénz mekkora hányadot képviselt volna a 36 dollárból.

Mi lesz most?

Habár a jelenlegi piaci árhoz képest jókora prémiumot jelentett volna az Iliad ajánlata, a Deutsche Telekom vezetése vélhetően nem véletlen nem adott túl jelenleg egyik legígéretesebb eszközén, a T-Mobile US-en. Korábban a SoftBankról például azt rebesgették, hogy részvényenként 40 dollárt is megadott volna, amihez képest az Iliad jelenlegi bonyolultabb összetételű 36 dolláros ajánlata eltörpülni látszik.

Az elmúlt években a T-Mobile US három kérője (AT&T, SoftBank, Iliad) is sikertelenül járt a felvásárlás terén, egyáltalán nem biztos, hogy nem fog elkelni a telekomcég. A negyedik számú amerikai mobilszolgáltatót már tavaly összeboronálták a Dish Network amerikai kábelszolgáltatóval, amely úgy néz ki, hogy előbb utóbb elő is állhat egy felvásárlási ajánlattal. Erre vélhetően jövőre kerülhet sor, miután a társaság nem akar akvizíciókba belebonyolódni a közelgő frekvenciatender előtt.

És a magyar szál…

Korábban már többször írtuk, hogy a T-Mobile US felvásárlási sztorija egy hazai szállal is rendelkezik, ugyanis a Magyar Telekommal közös az anyacégük. A Deutsche Telekom növekedését elsősorban Európában, azon belül is inkább Közép-Kelet-Európában képzeli el, melybe hazán is beletartozik. Éppen ezért befektetői körökben idén többször is fel-felmerül annak a lehetősége, hogy a DT kivásárolja a Magyar Telekom tőzsdén forgó közkézhányadát, aminek alapját akár a T-Mobile US eladása is lehetne. Persze, ahogyan korábban írtuk, ezt más forrásból is finanszírozhatná az anyacég. Biztosat ugyanakkor továbbra sem tudni a pletykával kapcsolatban, ugyanis a DT részéről nem jelezték a felvásárlást, ráadásul a hazai telekomcég részéről már többen is tagadták ennek a megvalósulását.

A T-Mobile US felvásárlásáról szóló korábbi elemzéseinket itt olvashatja.