Vágólapra másolva!
Ismét eladói nyomás alá kerültek az európai tőzsdék, ahol nagy mínuszok alakultak ki, elsősorban a bankpapírok piacán. Ezzel szemben a hazai piac jól tartja magát, és az Richter óvatos emelkedésének köszönhetően kis pluszban mozog a BUX. 
Vágólapra másolva!
  • Váratlanul elromlott a hangulat az európai tőzsdéken, és a biztató nyitás után lekanyarodtak a részvényindexek. A piacokon 0,9-2,2 százalékos mínuszok alakultak ki, amivel a német DAX ismét a lélektani 9000 pontos szint alá került.
  • Elsősorban a perifériaországok bankpapírjaitól szabadulnak a befektetők, ezek, a piaci hangulatra kifejezetten érzékeny részvények nagy mínuszt halmoztak fel. Az olasz Monte dei Paschi di Siena közel 11 százalékot zuhant, amit leginkább azzal magyaráznak, hogy ismét előkerültek azok a félelmek, melyek szerint a pénzintézet nem lesz képes a 2,1 milliárd eurós tőkehiányát előteremteni.
  • A Monte dei Paschi di Siena piacán uralkodó eladói nyomás a görög, olasz és spanyol bankok piacára is átterjedt. A Banco Popolare például 5,3 százalékkal, az Alpha Bank 5,4 százalékkal, a Piraeus Bank 6,7 százalékkal zuhan.
  • A rossz hangulatot a Lufthansa profitwarningja is fokozhatja, a légitársaság részvényei már 5,6 százalékkal esnek.
  • Pedig a mai eurózónás makroadatok nem sikerültek rosszul, a spanyol GDP a vártnak megfelelően 1,6 százalékkal bővült a harmadik negyedévben éves alapon, míg a német munkanélküliségi ráta szintén hozta a várakozásokat (6,7% októberben).
  • Ebben a környezetben a magyar BUX viszonylag jól tartja magát, és 0,1 százalékos, minimális emelkedésre képes. A régióban hasonló mértékű erősödést lehet látni, egyedül a lengyel WIG 20 maradt le társaitól.
  • Ez elsősorban a Richter erősödésének köszönhető, a gyógyszerpapír 0,9 százalékkal drágul (3709 forint).
  • Velük szemben viszont a Mol 0,3 százalékkal csökken (11 465 forint), míg a Magyar Telekom 324 forinton, az OTP 3950 forinton stagnál.
  • A forint erősödni kezdett az euróval szemben, és már 308,5-nél jár az árfolyama. A dollárral szembeni jegyzés 245-ig tért vissza, miután a tegnapi Fed jegyzőkönyv után reggel a többéves mélypontot jelentő 247-es szintet is megközelítette a magyar deviza.
Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu
Forrás: Investor.hu