Nem lett újra menő a számítógép

Vágólapra másolva!
Újabb negyedévben mutatott visszaesést a PC-piac, derült ki az IDC statisztikáitól. Bár az éves alapon 1,7 százalékos csökkenés nem számít nagynak, a feltámadásra még várni kell, ha egyáltalán...
Vágólapra másolva!

A harmadik negyedévben eladott 78,5 millió PC nem számít persze kevésnek még úgy sem, hogy nem éri el a korábbi 80 millió feletti szinteket. Az elmúlt negyedévekben ugyanis egyértelműem látszik a pozitív trend, miszerint a visszaesés (éves alapon) mértéke egyre kisebb. Ráadásul az elemzők 4,1 százalékos visszaeséssel számoltak, aminél lényegesen jobb adat érkezett. Az meg pusztán, hogy az eddigi trendek alapján most nem sikerült 1 százalékos mínusz alá kerülni az még nem akkora dráma.

Forrás: IDC, Investor.hu

Az viszont már figyelmeztetés a PC-piacnak, hogy a Windows XP leállása miatti "frissítés kényszer" nem tudott akkorát dobni az értékesítéseken. Főleg a fejlett országokban, így az USA-ban, és Európában szerepelnek jól az értékesítések, miközben a fejlődő országokban, vagy éppen Ázsiában nem igazán sikerül magára találnia a piacnak.

Még mindig a Lenovo a király

A gyártók versenyében a Lenovo továbbra is vezet, 15,7 millió eladott PC-vel pedig újabb saját rekordot döntött meg. Közben persze nem marad le a HP sem, az előző negyedévben ugyanis 5 százalékos növekedést tudott felmutatni, köszönhetően a fejlett piacoknak. Érdekesség viszont, hogy az Apple megelőzte az ASUS-t, és a Mac immár az ötödik legnagyobb PC-gyártóvá teszi a társaságot, nem sokkal lemaradva a Dell és az Acer mögött.

Forrás: IDC, Investor.hu

Az tehát elmondható, hogy a legnagyobb gyártók ugyan képesek a növekedésre, ám összességében ez inkább az kisebb gyártók eltűnését fogja eredményezni, semmint a piac egészének nagy növekedését. A Windows XP-k támogatásának leállítása pedig jelentősen hozzájárulhat az elmúlt két negyedévben látott teljesítményhez, ami nélkül még nagyobb lenne a visszaesés.

Bár az elemzők várakozásainál a jelenlegi negyedév jóval kedvezőbben alakult, a jövőbeli növekedési ütem feltehetően a stagnálás, és a nagyon szerény emelkedés között alakulhat, amiben már nem biztos, hogy olyan nagy meglepetést tudnak majd okozni az elemzőknek. Ezzel a korábban túllendülő inga végül megnyugodhat, a PC-piac vártál jobb teljesítménye következtében jelentkező értékes befektetési lehetőségek pedig halványodhatnak, vagy akár teljesen meg is szűnhetnek.