Már megint az Ebolán paráznak a befektetők

Vágólapra másolva!
A hét utolsó kereskedési napjára a magyar időjáráshoz hasonlítható a nemzetközi piaci hangulat, javarészt az Ebolával kapcsolatos félelmek felerősödése miatt. Ezzel együtt is szép hetet zárhatnak az indexek.
Vágólapra másolva!

A legújabb fejleményt "Ebola-ügyben" egy New Yorkba érkezett orvos hozta el, aki Afrikából érkezve tegnap pozitív eredményt mutatott az Ebola vizsgálaton. Az utóbbi hetekben az Ebola folyamatosan téma a tőzsdék szempontjából, és bár a gazdaságra mutatott tényleges hatása csekélynek tűnik, a 21. századi bizalomra épülő gazdasági összeköttetések miatt egy pánikhelyzet hosszabb távon komoly károkat okozhat a globális világgazdaságnak. A befektetői félelem tehát nem teljesen alaptalan, erről egyébként bővebben itt is olvashat.

A térségből ennek ellenére nem érkeztek kedvezőtlen adatok az elmúlt napokban, az eurózónára vonatkozó PMI adatok a vártnál jobban sikerültek, miközben az Egyesült Királyság GDP-je 0,7 százalékkal nőtt az előző negyedévben. A vezető benchmarkok ma 0,2-0,5 százalékos mínuszokat mutatnak, amiben leginkább a némileg romló globális hangulatnak (Ebola miatt), illetve az elmúlt három napban látott remek teljesítmény utáni természetes korrekciónak lehet szerepe.

Érdemes lehet kiemelni azt is, hogy az EKB vasárnap teszi majd közzé a stressztesztek eredményeit, ami a bankszektorra, és a hitelezés kapcsán az egész európai gazdaságra nézve fontos esemény lehet. Nem lenne meglepő, ha a befektetők némileg kivárnának a fontos esemény előtt.

Az amerikai piacokon Európához hasonlóan némi lecsorgást vetítenek előre a határidős indexek, bár a héten látott nagy menetelés után ez nem is számít meglepetésnek. Leginkább a gyorsjelentési szezonra figyelnek most a befektetők, ahol igazi nagyágyúk teszik sorra közzé negyedéves számaikat.

A Microsoft negyedéves számai remekül sikerültek, a cég mind EPS, mind pedig árbevétel soron sikeresen teljesítette az elemzői várakozásokat. A befektetők 3 százalékos plusszal jutalmazták a technológiai óriás árfolyamát a nyitás előtt.

Kedvező számokat produkált továbbá a Ford, a Caterpillar, a 3M, valamint a UPS is, ami alapján napközben akár fordulat is jöhet a piaci hangulatban.

Nem sikerültek viszont erősre az Amazon.com negyedéves számai, amit a befektetők több mint 11 százalékos mínusza követett piaci reakcióként. Az Amazon.com gyenge teljesítményéről hamarosan az Investor.hu hasábjain is beszámolunk.