London tarthatja lázban a Telekomot

Deutsche Telekom
Vágólapra másolva!
Ismét terítékre került a legnagyobb brit mobilszolgáltató, az EE értékesítése, amiért a tulajdonosok akár 15 milliárd eurót is bezsbelhetnek. Ráadásul a sztori pikantériája, hogy egy magyar szálat is felfedezhetünk a történetben, ami akár ismét reflektorfénybe helyezheti a Magyar Telekomot. 
Vágólapra másolva!

Nem ez az első eset, hogy az EE két nagytulajdonosa, az Orange, illetve a Deutsche Telekom eladná brit érdekeltségét. 2013 elején például olyan pletyka jelent meg a piacon, miszerint 25-25 százalékos pakktól készül megválni a két telekomcég. A tranzakcióból azonban végül nem lett semmi, de egyes iparági források szerint a nagytulajdonosok most újból leporolták a sztorit.

A friss pletyka szerint az Orange és a Deutsche Telekom elsősorban a tőzsdei bevezetést preferálná, de attól sem zárkóznának el, hogy egy versenytársnak, vagy egy pénzügyi befektető értékesítsék az EE-t. Piaci értesülések szerint az egység mintegy 15 milliárd eurót érhet összesen tulajdonosainak.

Röviden az EE-ről

Az EE (korábban Everything Everywhere) az Orange és a T-Mobile összeolvadásából született meg még 2010-ben. Az akkor még France Telecom névre hallgató, ám azóta Orange nevet viselő Orange és a Deutsche Telekom fele-fele arányban tulajdonolja a legnagyobb brit mobilszolgáltatót. Az elmúlt években az Apax és a KKR kockázati tőke társaság is érdeklődött az EE iránt, akik 10 milliárd font értékű ajánlatot kívántak tenni a társaságra még 2012 nyarán. Az ügylet azonban meghiúsult, mivel a két vevőjelölt nem kapott hivatalos hozzáférést fontosabb pénzügyi információkhoz.

Egyelőre még egyik érintett cég sem erősítette meg az értesülést. Ugyanakkor, ha jobban belegondolunk, akkor mindkét cégnek szüksége lehet a jövőbeli terjeszkedéshez friss forrásra. A francia Orange jelenleg a spanyol Jazztel kábel- és mobilszolgáltató megvételén dolgozik, ami legalább mintegy 3,4 milliárd eurójába kerülhet.

Eközben a Deutsche Telekom már korábban jelezte, hogy Közép-Kelet-Európában szeretné megerősíteni pozícióit. Ennek érdekében pedig sokáig terítéken volt amerikai leányának, a T-Mobile US-nek az eladása, amely egyelőre jegelve lett. Nyáron a SoftBank hagyta el hivatalos ajánlat nélkül a színteret, míg az Iliad ajánlatával nem voltak megelégedve a németek, így a franciák is elálltak vételi szándékuktól.

Egyelőre komoly árfolyamreakciót nem látni a két telekompapírban, a Deutsche Telekom 1,6, míg az Orange 0,6 százalékos pluszban tartózkodik, amiben fontos szerepe lehet a kedvező piaci hangulatnak is.

Deutsche Telekom napi grafikon (Xetra) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Íme, magyar szál, mert hogy az is van!

Korábban a T-Mobile US értékesítésével boronálták össze a befektetők a Magyar Telekom tőzsdén forgó kisebbségi részesedésének megvételét a nagytulajdonos, Deutsche Telekom által. A tranzakció meghiúsulásával azonban könnyen az EE-re helyeződhet át a hangsúly, hiszen a brit leány eladásából is több milliárd eurós bevételre tehetne szert a DT, amiből a pakk megvételére is bőven jutna.

Korábban már többször is fejtegettük a Magyar Telekom lehetséges lépését, amit a hazai szabályozás szerint minimum 420 forintos (legutóbbi konszolidált auditált éves beszámoló egy részvényre jutó saját tőke értéke) részvényenkénti áron lehetne megvalósítani. Persze a sztorihoz az is hozzátartozik, hogy a Magyar Telekom részéről már többen is arról nyilatkoztak, hogy a német anyavállalat nem tervezi a kivásárlást. Persze ne feledjük, ez még nem jelenti azt, hogy nem lesz tranzakció.

Apropó, ha már Magyar Telekom, akkor érdemes azt is kiemelni, hogy rendkívül fontos szintről sikerült felpattannia az elmúlt napokban az árfolyamnak. Heti mélypontjához képest jelenleg közel 6 százalékos pluszban mozog, így ha kitart a lendület, akkor akár a szeptemberi szintjeire is eljuthat.

Magyar Telekom napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu