Kiszáll a Mol-ból az arab nagytulajdonos?

Vágólapra másolva!
A Mol arab nagytulajdonosa, a Dana Gas napokkal ezelőtt bejelentette, hogy megvált a tulajdonában levő Mol részvények negyedétől. Bár azt nem tudjuk, hogy az eladásokra mikor és milyen módon került sor, valószínűleg tőzsdei kereskedésben történtek a tranzakciók, ami nem jelent sok jót a hazai olajpapír árfolyammozgására nézve.  
Vágólapra másolva!

Ismét likviditási nehézségek merültek fel a Dana Gasnál az egyiptomi és kurdisztáni kintlevőségek miatt, ezért a vállalatnak újabb, tulajdonában álló Mol részvényeket kellett értékesíteni. Egészen pontosan az 1,4 százalékos csomag negyedét adták el, amiből 18 millió dolláros bevételt realizáltak. A cég közleményéből nem derül ki, hogy mikor és hogyan adtak el, de a Mol elmúlt napos forgalmi statisztikáit elnézve könnyen lehet, hogy a tőzsdei kereskedésben kezdtek neki a folyamatnak.

Ami nem túl jó hír, hiszen van még nekik 1,05 százaléknyi Mol részesedésük, amit ilyen módon szorult helyzetükben bármikor elkezdhetnek a piacra önteni. Persze a helyzet a valóságban nem ennyire szörnyű, hiszen az azért nekik sem érdekük, hogy az árfolyamot jó mélyre lökjék a kiszállásukkal. Ők is szeretnének minél többet kihozni a befektetésük eladásából, csakhogy ilyen tételekkel akarva, akaratlanul is képesek lehetnek lenyomni az árfolyamot.

Ezzel pedig a piaci szereplők is tisztában vannak, a Dana eladásai miatti félelmek sokukat távol tarthatja majd a Mol részvények vásárlásától. Az árfolyamra értelemszerűen ez is teherként nehezedhet egészen addig, amíg a Dana le nem építette a fennmaradó részesedését. Utána viszont könnyen lehet egy felfele kör majd a Mol piacán, hiszen amit látunk, azok lényegében technikai jellegű eladások, amit nem elsősorban a Dana Mol-ba vetett hitének megingása indokol.

Rövid távon viszont a Mol árfolyamára gyakorolt potenciális hatásokat figyelembe véve a lehető legrosszabb forgatókönyv lép életbe a Dana részesedésének leépítése kapcsán. Mert az már eddig is a fejekben volt, hogy idővel ismét el fognak adni, az viszont új, hogy ezt piaci körülmények között teszik. Tavaly, amikor 1,6 százaléknyi csomagot adtak el, egy gyorsított könyvépítés keretében tették mindezt. Nem húzták tehát el időben a kiszállást, nem kellett amiatt aggódni, hogy a következő pár százezres tételt mikor dobják majd piacra.

Nem csoda talán, hogy ilyen körülmények közepette a Mol árfolyama nem igazán tud elrugaszkodni a lokális mélypontokhoz közeli 11 700 forintos szintekről.

A Mol árfolyama Forrás: Amibroker, Investor.hu