Kiírják az új uniós ciklus első pályázatait

Vágólapra másolva!
Az október 6-ával kezdődő héten megjelennek az új uniós támogatási ciklus első pályázatai, egyelőre a költségvetés terhére. 58 milliárd forint uniós pénzt oszt szét a kormány, a támogatásokra elsősorban a kis- és középvállalkozások és a munkaügyi központok pályázhatnak.
Vágólapra másolva!

A pályázatok még az uniós jóváhagyás előtt megjelennek a központi költségvetés kockázatára. Elsősorban olyan kiírásokról van szó, amelyeket 99 százalékos valószínűséggel jóváhagy majd az Európai Bizottság, mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A pályázatok az október 6-ával kezdődő héten jelennek majd meg.

58 milliárd forint

Az új pályázatok keretében 58 milliárd forintot osztanak szét, az alábbiak szerint:

  • A fiatalok vállalkozóvá válása: 4 milliárd
  • A kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítése: 8,5 milliárd
  • Az ifjúsági garanciaprogram: 40 milliárd
  • A kereskedelem fejlesztése és a piacnyitás támogatása: 1,5 milliárd
  • A munka és a magánélet összehangolása, a rugalmas foglalkoztatás elősegítése: 4 milliárd

Munkaügyi központok pályázhatnak

A fiatalok vállalkozóvá válását segítő pályázatra azok a munkaügyi szervezetek jelentkezhetnek, amelyek képzéssel és egyéb szakmai támogatással segítik a fiatal munkavállalókat. A munka és magánélet összehangolását segítő pályázat Az ifjúsági garanciaprogramra szintén a munkaügyi szervezetek pályázhatnak, a program lényege, hogy képzési vagy elhelyezkedési segítséget kaphassanak azok a 15-24 év közötti fiatalok, akik nem tanulnak, illetve nem dolgoznak.

Kisgyerekesek és kkv-k

A kis- és középvállalkozások ipari kapacitásbővítését támogató pályázaton feldolgozóipari cégek nyerhetnek 10-100 millió forint közötti összeget. A piacnyitás támogatására megjelenő kiírás elsősorban a külföldi vásárokon való megjelenést segíti azoknál a vállalkozásoknál, amelyek magas feldolgozottságú, végfogyasztásra szánt termékeket állítanak elő. A munka és magánélet összehangolását segítő pályázat célja, hogy a rugalmas munkaidő támogatásával segítse a kisgyermeket nevelő szülők, illetve egyes speciális helyzetben lévő csoportok munkaerőpiacra való sikeres visszatérését.

Átszabták

A friss információk alapján úgy tűnik, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) átszabta a kis- és középvállalkozói szektornak megnyíló pályázati keretet. Korábban Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára azt nyilatkozta, hogy 5-5 milliárd forint lesz a technológiai korszerűsítést és a külpiaci megjelenést támogató pályázatok kerete. Ehelyett az arány 8,5-1,5 milliárd forint lesz.