Vágólapra másolva!
Kevesebb alakult, mint amennyi megszűnt.
Vágólapra másolva!

2014-ben az első három negyedévben 25 027 vállalkozást töröltek, de csak 20 649 újat jegyeztek be a cégnyilvántartásba, derül ki a Feketelista.hu adataiból. Vagyis 17 százalékkal több társaság húzta le a rolót, mint amennyi kitette az új cégtáblát, erre a 2008-as világgazdasági válság kezdete óta nem volt példa.

Megfiatalodott a cégvilág

A Lehman Brothers csődje óta eltelt hat évben összesen 184 982 hazai cég dobta be a törölközőt, helyükre viszont 286 249 új társaság lépett. Ennek következménye, hogy a társas vállalkozások száma a hat év alatt idén szeptemberre 644 812-re nőtt. Alaposan megfiatalodott tehát a magyar cégvilág, a vállalkozások mintegy fele nem idősebb hatévesnél.

Szigorúbb szabályok

A cégmozgásokban az idén bekövetkezett fordulat azzal magyarázható, hogy kezd konszolidálódni a piac, a befektetők többsége igyekszik megtartani megszerzett helyét a vállalkozói térképen. Másrészt kevesebben vállalják egy új cég indításával járó kockázatokat. Hozzájárulhatott a trendváltáshoz az is, hogy az adóhatóság alaposan megszigorította az új cégnyitás feltételeit.