Nagyot zuhant a Netflix

Netflix szórakozás tv
Vágólapra másolva!
Óriási hidegzuhanykért érték a befektetőket a Netflix szerda esti bejelentései: az előfizetők száma nem nő olyan gyorsan mint amire a cég korábban számított, és az európai terjeszkedés is komoly költségekkel járhat. Pillanatok alatt 25 százalékot zuhant az árfolyam.
Vágólapra másolva!

A Netflix gyorsjelentésének értékeléséhez mindenképpen fontos figyelembe venni a piaci hangulatot, a kockázatkerülő magatartást, ami az utóbbi hetekben a befektetőket jellemzi. Csak ilyen körülmények között lehet ugyanis magyarázni azt a 25 százalékos mínuszt, amit a részvény árfolyama mutatott a gyorsjelentés utáni percekben.

Mi okozott csalódást?

Maguk a számok ugyanis elsőre nem sikerültek rosszul, a 0,96 dolláros EPS meghaladta a 0,91 dolláros várakozásokat, valamint az 1,41 milliárd dolláros árbevétel is hozta az elemzői konszenzust. Persze ezek csak az eredménykimutatás legfőbb sorai, de ezeket akkor sem vétette el a cég, így az esés okait máshol kell keresnünk.

Például a felhasználók számának változásában, ami jelentős csalódást okozott.

  • A menedzsment 3,69 millió fős növekedéssel számolt az előző negyedévben.
  • A valóság csak 3 milliót mutatott.
Forrás: Netflix, Investor.hu

Áremelés is volt

Persze a közel 60 millió előfizető még nem kell, hogy csalódásra adjon okot, az viszont látható, hogy az amerikai előfizetők száma már alig tud növekedni, csak 2,7 százalékos volt a bővülés. Ez pedig már a második negyedéve igen alacsony, látszólag kezdi elérni azt a méretet a Netflix az USA-ban, ahol már nehezen tud széles tömegeket becsábítani az online tévézésbe.

Ebben persze nagy szerepe lehet az áremeléseknek is, miután 8 dollárról 9 dollárra emelte a havidíjat a vállalat. Az ábevétel pedig 2011 vége óta nem nőtt ekkora ütemben, tehát valamelyest egyelőre igazolják ezek a Greed Hastings vezette vállalat stratégiáját.

Forrás: Netflix, Investor.hu

Komoly veszélyforrás

Hosszabb távon viszont lehet, hogy széles tömegek választanak majd más cégeket, például az HBO hasonló szolgáltatását, melyet 2015-től már a csatornára vonatkozó kábeles előfizetés nélkül is elérhetnek az amerikai lakosok. Ez komoly veszélyforrás a Netflix számára, gyorsan képes elszipkázni majd az ügyfeleket egy vonzóbb szolgáltatáscsomag, ezért jobban rákényszerülhetnek a saját gyártású sorozatok minél jobb színvonalú gyártására. Csak ez viszont komoly költségekkel fog majd járni, ami a részvényesek számára nem biztos, hogy túlságosan jó.

Költséges terjeszkedés

Költségek pedig vannak, méghozzá elég rendesen, köszönhetően az európai terjeszkedésnek. A következő negyedévben a menedzsment csupán 0,44 dolláros EPS-sel számol, ami valamennyi elemző számára jelentős csalódást jelent, főleg a vártnál magasabb költségek miatt. Ha már várakozások, akkor a következő negyedévre vonatkozó előfizetői növekedési ütem is tovább csökkenhet, ami valamelyest jelzi a növekedésben rejlő korlátokat.

Forrás: Netflix, Investor.hu

A nagy mínuszról

Ezt a gyorsjelentést így nem is csoda, hogy rosszul fogadták a befektetők. Az persze más kérdés, hogy kedvezőbb piaci környezetben is ekkora lett-e volna a mínusz - valószínűleg nem. Ezek a kockázatok (európai terjeszkedés, versenytársak) nem a semmiből bukkantak fel, növekedési cégként teljesen világosak voltak a Netflix elemzői számára, és a befektetők jelentős részét sem lepte meg feltehetően.

Nem stabil emelkedés

Nem is volt az véletlen, hogy az Investor Trader ügyfelei számára sem javasoltuk vételre a Netflix részvényeit még márciusban. Ezzel egyrészt elkerültünk egy jelentős esést március végén, másrészt pedig ugyan lemaradtunk az emelkedésről, ám ez utólag látszik, mennyire állt stabil lábakon.

Ha persze a kockázatokat keressük minden jelentésben, adatban, hírben, és beindul a kockázatkerülés (risk off), akkor találhatunk okot arra, hogy erre a jelentésre egyből megszabaduljunk a Netflix részvényétől.

Szigorúbb időszak

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy túladták a részvényt, és jó eséllyel korrekció következik, sokkal inkább azt, hogy a Netflix részvényével szemben feltehetően egy jóval szigorúbb időszak veszi majd kezdetét, ahol a növekedési kockázatok jóval szigorúbb megítélés alá eshetnek. Könnyen lehet, hogy eljön majd az a pillanat is, amikor az elemzők túllendülnek a pesszimizmus irányába, de ebben a hangulatban aligha ésszerű most erre bazírozni.

Addig lehet szemezgetni a fontosabb támaszokkal, ahol akár meg is akadhat a nagy esés, és később ugródeszkát jelenthet a nagyobb menetelés előtt. Hangsúlyozom: később.

A Netflix napi grafikonja (Nasdaq) Forrás: AmiBroker, Investor.hu