Kétszeres fizetést kapnak a németországi bevándorlók

kelet-európai bevándorlók, kelet-európai bevándorlók, lengyel munkások kelet-londonban
Vágólapra másolva!
Németországban a bevándorlók ugyanannyira elégedettek élethelyzetükkel, mint a többségi társadalom tagjai, jövedelmük pedig több mint a kétszerese a hazájukban korábban szerzett jövedelemnek. 
Vágólapra másolva!

Kétszer annyi fizetés

A bevándorlók havi átlagjövedelme 1273 euró (380 ezer forint), ami több mint a duplája a hazájukban szerzett 506 eurós havi átlagjövedelemnek. Eközben a németországi havi átlagjövedelem mintegy 2000 euró. A felmérés alapján átlagosan évente egy havi jövedelmüket utalják haza a bevándorlók, miközben a megtakarítási arány is magasabb a körükben az országos átlagnál.

Kelet-európai bevándorlók. Forrás: AFP/Ki Price

A felmérést a német kormány megbízásából a DIW gazdaságkutató intézet és az országos munkaügyi hivatal kutatóintézete (IAB) készítette. A kezdeményezést az indokolja, hogy a 80 milliós németországi lakosság mintegy 20 százaléka bevándorló vagy bevándorló családból származik, aminél nagyobb arányt csak az Egyesült Államokban képviselnek a migránsok.

A családegyesítés a motiváció

A bevándorlók túlnyomó többsége nem elsősorban munkavállalási szándékkal költözik Németországba, több mint 70 százalékuk családegyesítés révén telepedett le vagy menekültként érkezett, a kifejezetten munkavállalási céllal, illetve már megszerzett állás betöltésének céljával érkezők aránya pedig csupán 13 százalék. Kivételt képez az EU-hoz 2004 óta csatlakozott országokból érkezők rétege - amely a bevándorlók 13 százalékát teszi ki -, mert körükben 51 százalékos a munkavállalási céllal Németországba költözők aránya.

A családegyesítés a fő motiváció. Forrás: Európa Pont


Ugyanakkor a bevándorlók az eredeti motivációtól függetlenül előbb-utóbb belépnek a munkaerőpiacra. Többségük az első állását családi vagy baráti, ismerősi kapcsolatai révén szerzi meg, és csak 20 százalékos az első alkalommal állami vagy magán munkaközvetítő intézmények segítségével elhelyezkedők aránya.

A nyelvtudás is pénzt jelent

Az elhelyezkedési esélyeket és a jövedelmet nagyban meghatározza a nyelvtudás szintje. A németül jól vagy nagyon jól beszélő bevándorlók jövedelme átlagosan 22 százalékkal haladja meg a németül rosszul vagy egyáltalán nem beszélő bevándorlók jövedelmét. Az is erős összefüggés, hogy minél magasabb a nyelvtudás szintje, annál kisebb a kockázata annak, hogy valaki nem tud a végzettségének, képesítésének megfelelő állást szerezni - derül ki az elemzésből.

A végzettség elismertetése is fontos tényező, a jövedelem átlagosan 28 százalékkal emelkedik, ha sikerül elismertetni a külföldön szerzett végzettséget, szakmai képesítést.