Kegyetlenül rákapcsoltak a tőzsdék

Vágólapra másolva!
Keményen megvették ma a tőzsdéket, nem csak a magyar piacon, hanem szerte a világban is a vevők domináltak. Nem tett rosszat egy kis Fed-kommunikáció...
Vágólapra másolva!

Vesznek mindent

  • Vélhetően Bullard (St Louis-i Fed elnök) szavai voltak azok, melyek első körben aláfűtöttek a piacoknak, ám nem lehet csak ezzel jellemezni az elmúlt másfél nap kereskedését. A befektetők ugyanis feltehetően zárták shortjaik egy részét, látva a Fed kommunikációját, vagy éppen a jól sikerült mai amerikai makroadatokat.
  • A Michigani egyetem fogyasztói hangulatindexe ugyanis 86,4 pontos lett októberben, ami jócskán meghaladja a várt 84 pontot, valamint a 84,6 pontos előző havi értéket is. A lakáspiacról szintén kedvező adatok jöttek, 6,3 százalékkal több lakást kezdtek el építeni szeptemberben, mint egy hónappal korábban.
  • Ebben a hangulatban a főbb amerikai tőzsdék 1,6-1,7 százalékos pluszokra képesek, az S&P 500 pedig már az 1 900 pontos szintet ostromolja. Valamennyi fontosabb részvény pluszban mozog, egyedül a Google lóg ki a sorból, bár ez a tegnapi gyorsjelentés után valamelyest érthető is.
  • Az európai parketten pedig még ennél is őrültebb a hangulat, a DAX már 3 százalék feletti pluszt mutat, miközben az olasz FTSE/MIB index 3,5 százalékos pluszban jár. Itt is a shortzárásoknak lehet nagy szerepe, amit jól mutat az is, hogy a DAX közel 500 pontot emelkedett alig másfél nap alatt.

Itthon az OTP és a Mol volt a sztár

  • A magyar tőzsdén főleg a Mol szereplése volt érdekes, ami végül 11 820 forinton zárt, 2,8 százalékos pluszban. Az olajpapírban a zárószakaszban közel 220 ezer darab részvény cserélt gazdát, ami a forgalom majdnem 2/3-át teszi ki. Összesen 3,8 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a papírok, ami a Mol esetében kiemelkedőnek számít.
  • Az OTP-t is nagyon vették, és 4,5 milliárd forintos forgalom mellett sikerült 4 ezer forint fölé kerülnie. A Molhoz hasonlóan a bankpapírt szinte egész nap folyamatosan húzták felfelé. A Richter és a Magyar Telekom valamivel szürkébb teljesítményt mutatott, 0,1-0,8 százalékkal tudtak emelkedni.
  • A CIG Pannónia viszont formában volt a jó hangulatban, és képes volt 234 forintig emelkedni, 4 százalékos pluszával. A forgalom sem volt alacsony, közel 20 milliárd forintot tett ki ma.
  • A BUX ennek megfelelően némileg ugyan lemaradt a nyugat-európai versenytársaktól, de így is 1,9 százalékos pluszra volt képes.
Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu