Jövőre minősíthetik fel Magyarországot

Standard & Poor's, hitelminősítő székház, New York,
Vágólapra másolva!
Magyarország jövőre visszakerülhet a befektetési ajánlású államadós-besorolási kategóriába - jósolják londoni elemzők. A hitelminősítők ugyan is meg akarják várni a devizaalapú hitelekkel kapcsolatos vitás kérdések lezárását, a 2014-es államadósság-folyamatok teljes körű adatsorát, és a jövő évi államháztartási deficitcél teljesítésének terveit - írja a BofA Merrill Lynch Global Research tanulmánya. A felminősítés legkorábban 2015 nyarán történhet meg.
Vágólapra másolva!

Még várni kell

Magyarországra a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül jelenleg a Standard and Poor's tartja érvényben a leggyengébb besorolást: a BB hosszú futamidejű magyar osztályzat az S&P listáján a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal elmarad.

A Moody's Investors Service hosszú távú magyar szuverén osztályzata ennél egy fokozattal jobb, Ba1, amely e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings BB plusz hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-minősítésével. E két cég magyar osztályzatai is azonban még egy fokozattal elmaradnak a befektetésre ajánlott kategória alapszintjétől, a Baa1/BBB mínusz besorolástól.

A Standard & Poor's szerint BB Forrás: MTI/EPA/Justin lane

Kettőnél stabil

Magyarország államadós-osztályzatainak kilátása két hitelminősítőnél már stabil: a Standard & Poor's március vége, a Fitch 2012 decembere óta tart érvényben stabil kilátást a magyar besorolásra. A Moody's magyar adósosztályzatának kilátása továbbra is negatív.

Az S&P idei menetrendjében már nem szerepel magyar adósosztályzati felülvizsgálat, de a Fitch és a Moody's novemberben vizsgálni fogja a magyar besorolásokat.

Oroszország leminősítését lebegtetik

A Bank of America-Merrill Lynch szerint a vizsgált felzárkózó gazdaságok közül Oroszországnak van a legnagyobb esélye a leminősítésre. A három nagy hitelminősítő közül a Standard & Poor's tartja a leggyengébb, BBB mínusz devizaadós-osztályzattal Oroszországot. A Fitch egy, a Moody's két fokozattal jobb besorolást tart érvényben az orosz államadósságra.

Oroszország lefele tart Forrás: AFP/Ria Novosti/Michael Klimentyev

Ha a Standard & Poor's - amely legutóbb áprilisban minősítette le Oroszországot - az orosz devizaadós-osztályzatot tovább rontja, azzal Oroszország elvesztené befektetési ajánlású besorolását.