Izmozik a forint

Vágólapra másolva!
Feltörekvő piaci társaival együtt tud erősödni ma a forint az euróval és a dollárral szemben. Az EURHUF árfolyam 309 alatt jár, míg a dollárral szemben a többéves mélypontoktól tud távolodni a magyar fizetőeszköz. 
Vágólapra másolva!
  • Jó formában van ma a forint, mely erősödni tud a főbb devizákkal szemben. Az euróval szembeni jegyzés délelőtt 308 közelében is megfordult, délután nem sokkal 309 alatt járunk, holott reggel még a 310-es szintekig gyengültünk.
  • Az USDHUF árfolyama szintén lefelé ereszkedik ma (tehát a forint erősödik, a remek amerikai GDP-adat ellenére is), és 244,7-nél jár a jegyzés. Pedig a Fed tegnap esti kamatdöntése (vagyis a közleményből kiolvasható jegybankári optimizmus) általános dollárerősödést hozott, ami után jelentős mértékű gyengülést szenvedett el a forint a "zöldhasúval" szemben. Az árfolyam a 247-es szintet is megközelítette ma reggel, és nem volt messze a bő kétéves forintmélypont sem.
USDHUF napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu,

  • A forint ma a feltörekvő piaci devizákkal együtt tud erősödni. Az orosz rubel például 2010 januárja óta nem látott mértékű erősödést produkál a dollárral szemben (+1,2%), míg az euróval szemben már 2,2 százalékot emelkedett. De a brazil reál is kiemelkedő mértékű értéknövekedést tud felmutatni mind a dollárral, mind az euróval szemben.
Forrás: Investor.hu
  • A forintot az ÁKK remekül sikerült kötvényaukciója is segíti. Ma 65 milliárd forintnyi összegért értékesített államkötvényeket az ÁKK a tervezett 50 milliárd forint helyett. Különösen az 5 és a 15 éves papírok esetében volt nagy vételi kedv. A 3 éves kötvények 2,88 százalékos, az 5 évesek 3,36 százalékos, míg a 15 évesek 4,26 százalékos átlaghozam mellett keltek el. Ezek a tegnapi referenciahozamok körül szóródtak, viszont a megelőző aukcióhoz képest lényeges hozamcsökkenés volt megfigyelhető mindegyik kötvény esetében (különösen az 5 és 15 éves lejáratú papíroknál).
Forrás: Investor.hu, ÁKK
  • Az euró/forint árfolyam a forint mostani erősödésével a 200 napos mozgóátlagánál található. A hazai deviza további erősödését azonban megakaszthatja a közelben lévő emelkedő trendvonal, és azután a 307,5 környékén található támaszszint, melyek áttörése komoly feladat elé állítja a magyar fizetőeszközt.
  • Ha mégis sikerült leküzdeni az akadályokat, első körben a 306-307 közötti, majd a 302-es szintet is célba vehetné a forint.
EURHUF napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu