Búcsúzhatunk a két számjegyű növekedéstől

Audi Hungária Győr
Vágólapra másolva!
Augusztusban az előző hónaphoz képest 5,7 százalékkal esett vissza az ipari termelés, az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest pedig 0,5 százalékkal nőtt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese szerint a havi visszaesést elsősorban az Audi egész hónapos leállása okozta. Emellett a vegyiparban is voltak alkalmi leállások, és az élelmiszeriparban is csökkent a termelés. Az elemzőket nem lepte meg a rossz adat.
Vágólapra másolva!

Búcsú a két számjegyű növekedéstől

Elemzők szerint várható volt a rossz ipari adat és az is biztos, és a korábban várt 10 százalékos bővülést egyelőre el lehet felejteni. Szakemberek szerint egy számjegyű növekedésre van kilátás. Az okok között az eurózóna lassulása, az ukrán–orosz konfliktus és a német ipar esése áll. A győri Audi-üzemben július 30-án háromhetes, míg augusztus 8-án négyhetes nyári leállás kezdődött, a munkavállalók ekkor vették ki évi rendes szabadságukat.

Audi Hungária Győr Forrás: Audi

Ez az idei legrosszabb adat

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője az írta: a 0,5 százalékos ipari bővülés az idén messze a legrosszabb adat. Hozzátette: január és július között havonta 6,4–12,3 százalékos volt a növekedés az előző év azonos hónapjához képest. A kedvezőtlen adatban szerepe lehetett annak is, hogy augusztus 20-a munkanapra esett, ami szintén visszafogta a nyáron amúgy is alacsonyabb fordulatszámon pörgő ipart – igaz, ez utóbbi tényező sem magyaráz ekkora ütemvesztést. A magyar ipar megtorpanásában a német ipar jelentős csökkenése, az ukrán–orosz konfliktus és az eurózóna lassulása is szerepet játszhatott.

Almafeldolgozó Vásárosnaményban. Forrás: MTI/Balázs Attila

Balatoni András, az ING vezetőelemzője szerint a lassulás benne volt az adatokban, Magyarország "búcsút mondhat" a két számjegyű növekedésnek. Mivel azonban a rendelésállomány továbbra is növekedést mutat, éves átlagban 7,8 százalékkal bővülhet az ipar – mondta, hozzátéve, hogy túlzónak tartja az egyetlen nagy termeléshez köthető lassulást. Balatoni András szerint Magyarországon túlkoncentrált lett az iparági szerkezet, amelyben az autóipar és egyes autóipari kapacitások dominálnak, a koncentrált szerkezet miatt pedig felerősödhet a hullámzás.

Tovább lassul az ipar

Gabler Gergely, az Erste Befektetési Zrt. vezetőelemzője is együtt emlegeti a magyar ipar csökkenését a német ipar csökkenésével. Az Erste jelenlegi várakozása szerint, egész évet nézve, 8,9 százalékos lehet a magyar ipari termelés bővülése, míg az augusztusi adat megjelenése előtt 10,8 százalékos növekedést vártak. Gabler Gergely szerint egy-egy nagyobb autógyár leállása valóban meg tudja mozgatni az ipari adatot, mivel az ágazat súlya rendkívül magas az iparon belül. Gabler Gergely szerint az ipari termelésben további lassulás várható az év hátralévő részében, és ez a GDP-ben is meg fog látszani.