Féláron adják az Apple-t

iphone 6 start Az Apple amerikai számítástechnikai cég új okostelefonjai, az iPhone 6 és 6 Plus árusításának megkezdésére várnak vásárlók egy római Apple-üzlet bejáratánál az új modellek árusítása megkezdésének napján, 2014. szeptember 26-án.
Róma, 2014. szeptember 26. Az Apple amerikai számítástechnikai cég új okostelefonjai, az iPhone 6 és 6 Plus árusításának megkezdésére várnak vásárlók egy római Apple-üzlet bejáratánál az új modellek árusítása megkezdésének napján, 2014. szeptember 26-án. (MTI/EPA/Angelo Carconi)
Vágólapra másolva!
A Dell és az eBay háza táján is jól ismert aktivista befektető, Carl Icahn ismét arra szeretné rávenni az Apple vezetőit, hogy fokozzák a cég saját részvény visszavásárlási programját. Ráadásul a tőzsdecápa szerint jelentősen alulértékelt a techrészvény, melyet Tim Cook vezérigazgatónak is kifejtett nyílt levelében.
Vágólapra másolva!

Carl Icahn többek között azt is taglalja a Twitter-üzenetben, hogy szerinte most rendkívül alulértékelt az Apple részvénye, amely a cég nettó készpénzállományát figyelembe véve 203 dollárt is megérhet. A Tim Cooknak címzett üzenetet egyébként bárki elolvashatja az alábbi linken.

Az Apple részvénye a lépést követően 1 százalékos emelkedéssel nyitott, így az árfolyam nagyjából 101,8 dollár közelében található. Ezzel szemben Icahn jelenleg dupla ennyire értékeli a részvényt.

Az Apple készpénzállománya (milliárd dollár) Forrás: ZeroHedge, Investor.hu

Nem ez az első eset, hogy az aktivista befektető hadjáratot indítson az Apple ellen. Bő egy év ugyanis egy 50 milliárd dolláros saját részvény visszavásárlási programot szeretett volna kiharcolni, azonban mivel nem sikerült elegendő befektetőtársat maga mellé állítania, inkább visszavonulót fújt.

A milliárdos befektető még tavaly augusztusban vásárolt be az Apple részvényeiből. Azóta kisebb nagyobb szüneteket leszámítva szinte folyamatosan nyomás alatt tartja a menedzsmentet az készpénz visszajuttatás valamilyen formájával kapcsolatban.

Egyébként nem Icahn lenne az első, akinek szemet szúrt az Apple hatalmasra duzzadt készpénz állomány. David Einhorn, a Greenlight Capital világhírű menedzsere még 2013 elején indított kampányt, azonban kísérletét elhárította az Apple vezetése, ami miatt kénytelen volt meghátrálni a szakember.

Itt olvashatja bővebben az Apple-Icahn párbajról szóló korábbi cikkjeinket.

Apple heti grafikon (Nasdaq) Forrás: AmiBroker, Investor.hu