Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ezért estek akkorát a tőzsdét

Vágólapra másolva!
Sokan a nagy piaci fordulatot látták már az S&P 500 október közepén tapasztalt zuhanásában, ám ahogy arról a CNBC beszámolt, a Goldman Sachs elemzői már akkor is nyugalomra intettek mindenkit. Szerintük az esést egészen más okozta, és a dolgok jelenlegi állása szerint nekik volt igazuk. Ha minden az állításuk szerint alakul, akkor a piaci fordulat is várat még magára. De mi is van mindennek a hátterében?
Vágólapra másolva!

A szeptember 18-i 2011 pontos csúcs után az S&P 500 meredeken esni kezdett és akkor sokan már a piaci fordulatot, vagy legalábbis egy jelentős korrekciót emlegettek. Sokan még a szeptember 19-én végrehajtott Alibaba IPO-ra is ennek előjeleként tekintettek, hiszen a múltban több jelentős tőzsdére vonulást is piaci fordulatok követtek. Bár, akár ez a feltételezés is megállhatta volna a helyét, a háttérben egy sokkal prózaibb folyamat kezdete állhatott. Nevezetesen, a harmadik negyedéves gyorsjelentési szezoné.

A Goldman Sachs elemzői szerint ugyanis a legutóbb látott zuhanást az váltotta ki, hogy hiányoztak a vállalati vásárlók a részvények piacáról, ezzel pedig egy olyan kereslet esett ki, amely elengedhetetlen az árak szinten tartásához. Az elemzők már akkor úgy gondolták, hogy a jelentési szezon végeztével ezek vissza fognak térni és a visszakorrigálás is megtörténik. Véleményük szerint az S&P 500 1,850 és 1,890 pont között éri el a mélypontját, majd megindul az emelkedés és év végéig elérheti a kitűzött 2,050 pontos csúcsot. A jóslat első fele már teljesülni látszik, ugyanis az index 1,862 ponttal érte el eddigi lokális mélypontját és azóta is töretlenül emelkedik, pénteken pedig már 1,964 ponton zárt.

Mi volt tehát mindennek a hátterében? Az elemzők szerint mindössze annyi, hogy a jelentési szezont megelőző 5 héten a vállalati sajátrészvény visszavásárlások már leállnak, ami miatt a Goldman elemzői szerint a jelentési hónapokban rendre megnő a volatilitás. Amennyiben az S&P már nem esik vissza 1,870 pont alá, a jelenlegi esés nem lesz nagyobb annál a 2009 óta tapasztalt 13 hasonló esetnél, amelyeket ugyancsak jelentési időszakokban figyeltek meg. A jelentési szezon végével azonban a sajátrészvény vásárlások is visszatérnek, 2007 óta az éves visszavásárlások 25 százalékát november és december során hajtották végre.

A Goldman elemzői tehát továbbra is az S&P 500 EPS-ének 8 százalékos növekedését várják 2015-re. Ezt azzal is magyarázzák, hogy az S&P 500 vállalatai eladásainak 2/3-a belföldön történik, így csak kisebb mértékű hatást gyakorol az amerikai cégekre a lassuló külső konjunktúra, vagy az erősödő dollár, miközben az egyre olcsóbb olaj kedvez nekik. A Goldman Sachs elemzői úgy vélik, hogy az S&P 500 vállalatainak 25 százaléka fog legalább 4 százalékos EPS növekedést tapasztalni a visszavásárlások miatti részvényszám csökkenés miatt.

Az S&P 500 index alakulása Forrás: Tradingview, Investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről