A szemünk előtt formálódik a világ

Vágólapra másolva!
Számos olyan trendet figyelhettünk meg az utóbbi évtizedekben, melyek alapvetően határozhatják meg a világgazdaságot az elkövetkező időkben. A Citi Research elemzői és az Oxford University összegyűjtötte, melyek azok a jelenségek, amelyek a legnagyobb hatást gyakorolhatják a jövő gazdaságára. Lássuk, mik lehetnek ezek, hogy jobban fel tudjunk készülni az állandóan változó világ váratlan fordulataira, és szükség esetén akár még elébe is tudjunk menni a dolgoknak.
Vágólapra másolva!

Globalizáció

Az utóbbi évek egyik legmarkánsabb folyamata, hogy a távolságok folyamatosan csökkennek, napról napra omlanak le bizonyos határok. Köszönhető mindez a technológia folyamatos fejlődésének, illetve a gazdasági és politikai törekvéseknek. Talán semmi nem mutatja ezt jobban, mint az, hogy csak az elmúlt 18 év alatt körülbelül 5 ezer mérföldnyi határt nyitottak meg, ezzel 400 millió embernek vált lehetővé, hogy ott éljen és dolgozzon, ahol csak akar. Sőt, még az olyan nem-demokratikus országok, mint Kína is folyamatosan nyit, főleg gazdasági vonalon.

A globális integráció a vállalatok szintjén is megfigyelhető, ami sok szempontból jó, de több negatívumot is magában hordoz. Ez ugyanis jelentős rendszerkockázatot is jelent, amit a gazdasági és politikai vezetők még nem tudnak kezelni. A természeti katasztrófák például akár globális szinten is komoly gazdasági lassulást és pénzügyi károkat tudtak okozni. A vállalatok ugyanis annyira összefonódtak már, hogy a világ egyik végén történt katasztrófák máshol is le tudnak sújtani.

Ezen kívül, a Citi kutatói szerint, komoly problémát jelent, hogy nemzetközi problémákkal sem az egyes kormányok, sem pedig a nemzetközi szervezetek nem tudnak megküzdeni. Az ENSZ-t például 1945-ben alapították, amikor még egy teljesen más világ volt, a szervezet pedig azóta sem tudott alkalmazkodni a megváltozott világrendhez. Nagyon jó példa erre a klímaváltozás kérdése is, aminek fontosságát senki sem vonja kétségbe, mégsem képesek ezt globális szinten kezelni.

Az elöregedő népesség

Az elöregedő népességet a születések számában és a halálozás mértékében egyszerre bekövetkezett változások idézték elő. A halálozások csökkenése örömteli jelenség, hiszen az egészségügy a Föld nagy részén folyamatosan fejlődik, ezzel elősegítve a születéskor várható élettartam növekedését. Ez nem is lenne baj, ha a születések száma ezt egyensúlyozni tudná.

De a jelenlegi trendek nem ebbe az irányba mutatnak. A születések száma ugyanis csökken, mivel a fiatalok egyre ambíciózusabbak és inkább a tanulmányok folytatása és a karrierépítés irányába lépnek először. Ha ez nem lenne elég, a jelenlegi kormegoszlást nagyban befolyásolja, hogy az 1946. és 1964. között született „baby boom generáció” most ér el az öregkorba.

Van tehát egy intenzíven növekvő idősödő trend, és egy folyamatosan csökkenő irány a fiatalok számában, legalábbis a fejlett világ nagy részén. Jól mutatja ezt a jelenséget, hogy míg az ’50-es években 200 millió 60 évnél idősebb ember élt a Földön, becslések szerint a számuk 2050-re elérheti a 2 milliárdot.

Az újgenerációs technológia

A kutatók szerint a jövőben a nanotechnológia, a genetika fejlődése és a 3-D nyomtatás viheti igazán előre a társadalmat, ezen keresztül pedig a teljes globális piacot forradalmasíthatja. Ma ugyan a 3-D nyomtatás még csak egy nagyjából 2 milliárd dolláros piaccal rendelkezik, a Citi elemzői szerint ennek mérete 2021-re elérheti a 12,5 milliárd dollárt. Ma ugyan még ezt a technológiát csak nagyon speciális iparágak használják, de ez a jövőben nagymértékben változhat.

A feltörekvő gazdaságok

Ma ugyan még nehéz elképzelni, de az OECD előrejelzései szerint a világgazdaság nagysága 2030-ra megduplázódik, majd 2050-ig ez is a kétszeresére növekszik. Ezt pedig a fejlődő országok fejlettekhez való felzárkózása idézi majd elő, ami egy természetesen folyamat, és amit a globalizáció még jobban felgyorsít.

Ezek alapján nagy változások elébe nézhetünk még a mi életünk során is. Ha azonban időben elkezdünk ezekre figyelni és megpróbálunk felkapaszkodni a hullámokra, akár még szépen profitálhatunk is mindebből.

Az egyik ilyen, ha például olyan befektetési alapba fektetünk be, amelyek a feltörekvő országok gazdasági növekedéséből profitálnak, mert ottani eszközökbe fektetnek. Egyébként az Investor Trader ügyfelei számára több ilyen alap is elérhető.

De akár saját magunk is választhatjuk olyan vállalatok részvényei közül, amelyek ilyen országokban tevékenykednek, például certifikátok segítségével, vagy a másik lehetőség, ha egyes részvényindexeket kereskedünk le szintén certifikátok segítségével. Ha nem jártas olyan fogalmakban, mint a certifikátok, vagy szeretne többet megtudni a befektetési alapokról, egyéb piaccal kapcsolatos kérdésekről, Investor Trader ügyfélként ingyenes oktatássorozaton is részt vehet.