Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ez már tényleg az a zuhé, amire mindenki várt?

Vágólapra másolva!
A soha nem látott magasságokból eddig 5 százalékot esett az amerikai piac, ami bőven elég volt ahhoz, hogy előcsalja a nagy esésre figyelmeztető hangokat. De vajon tényleg ez az a bizonyos várva várt mélyebb korrekció, amire már év eleje óta készülünk?
Vágólapra másolva!

Mivel nem szeretném feleslegesen senki kíváncsiságát sem tovább csigázni, a rövid válasz a bevezetőben feltett kérdésre, hogy nem tudom. Az a baj, hogy idén annyiszor hittem/hittük már azt, hogy eljött az idő egy méretesebb korrekcióra, hogy a sorozatos csúcsdöntések kellően elbizonytalanítják az embert. Alább összeszedtem, hogy miért is nem kezdem el vadul shortolni a piacot, és azt is, hogy miért nem állnék be - egyelőre legalábbis - a vételi oldalra sem:

  • Tény, hogy a részvénypiac már drága, de ettől bőven lehet még drágább is, ha elkezdik fújni a lufit a piaci szereplők.
  • Tény, hogy az amerikai likviditáspumpának lassan vége, és sokan már a kamatemelések jövő évi megindulását várják. Az is tény viszont, hogy a kamatemelési ciklus kezdetben nem szokta megviselni a részvénypiacot.
  • Tény, hogy a dollár erősödik, növekedési aggodalmak vannak a világban, amik ronthatják a vállalati profitkilátásokat a jövőben. Tény viszont az is, hogy Amerikában - ami igazán számít a helyi cégeknek - még mindig egy erős konjunkturális szakasz dominál, ami rendszerint nem jár együtt az árfolyamok mozgásában fontos szerepet játszó profitvárakozások hirtelen összeomlásával.
  • Tény, hogy a bóvli kötvényhozamok emelkedése és az amerikai állampapírhozamok csökkenése a kockázatvállalási kedv elillanására utal. Az is tény viszont, hogy közben az arany árfolyamában például nem igazán lehet egyelőre tetten érni a hasonszőrű félelmeket.
  • Tény, hogy a VIX index megugrása is a félelem fokozódására utal, az is tény viszont, hogy az elmúlt két évben több olyan eset is volt, amikor hasonló jelenséget végül újabbnál újabb csúcsdöntések követtek (ez a mostani egy átlagos esésnek számít az elmúlt két évben látottakhoz képest).
  • Tény, hogy bizonyos hangulatindikátorok nagy optimizmusról uralkodnak (például a hírlevélírók piaci véleményét tükröző felmérés), de az is tény, hogy az átlagemberek pozícionáltságáról képet adó AAII felmérésben már magas szintre szökött a medvék aránya.
  • Tény, hogy októberben hajlamosak a tőzsdék nagyokat esni, Mark Twain szavait idézve azonban a július, a január, a szeptember, az április, a november, a május, a március, a június, a december, az augusztus, vagy a február legalább annyira veszélyes hónapok a tőzsdéken spekulálók számára.
Forrás: Investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről