Előreszaladt volna a kutya?

Vágólapra másolva!
Persze a Zerohedge szenzorai a borongós, pánikoltatós témákra valahogy mindig jobban ki vannak hegyezve, azért sokszor találnak  olyan grafikont, ami valóban elgondolkoztató. Az is egy ilyen, ami a világgazdasági növekedés romló kilátásait és a közben szárnyaló tőzsdéket ábrázolja. Valami nem stimmel?
Vágólapra másolva!

A világgazdasági növekedésre vonatkozó idei várakozások az elmúlt másfél évben folyamatosan estek, így míg korábban 3 százalék feletti GDP bővülést prognosztizált a szakma, már mindössze 2,5 százalékos növekedést tartanak csak elképzelhetőnek. Nem drasztikus változás persze, de azért az mégis érdekes, hogy közben a világ fejlett részvénypiacait lefedő MSCI World index szárnyalt.

Mivel a Zerohedge előszeretettel vesz elő pesszimista adatokat, azért két kiegészítést tennénk a látottakhoz. Egyrészt az MSCI World a világ fejlett részvénypiaca, miközben a GDP növekedési várakozás a világ egészére vonatkozik. Másrészt nem szabad elfeledni, hogy a vállalatok profitnövekedése töretlen a legnagyobb fejlett piacon (Amerikában), így bár a gazdaság lassabb, ez vállalati szinten nem feltétlen csapódik le a profitokban is. Márpedig a részvényesnek ez (pontosabb a szabad készpénztermelés) számít.

Mindenesetre amikor ilyen ábrát látunk, azért mindig érdemes kicsit elgondolkozni. Közvetetten ugyanis az semmiképp nem jó jel, hogy a gazdasági növekedési várakozások esnek, miközben a tőzsde szárnyal. André Kosztolánytól megtanulhattuk, hogy a kutya (vagyis a tőzsde) időről-időre képes akár sokkal jobban is előreszaladni a gazdájától (a gazdasági folyamatoktól) a séta közben, valószínűleg most is erről lehet szó a piacokon. Mindenesetre a kutya így, vagy úgy, de idővel visszatér a gazdája mellé.

A gazdasági várakozások alakulása és az MSCI World index mozgása Forrás: Zerohedge, Investor.hu