Vágólapra másolva!
Nagyon gyorsan felejt a piac, az október első felében látott komolyabb lejtmenet után hatalmas rali kezdődött, és az utolsó kereskedési napon úgy tűnik, ismét mindenkori csúcsok körül zárhat az S&P500 és a Dow Jones tőzsdeindex Amerikában. Itthon a Magyar Telekom miatt marad emlékezetes október utolsó napja.
Vágólapra másolva!
  • Talán kevesen gondolták október közepén, amikor nap nap után szinte csak estek a nemzetközi tőzsdeindexek, hogy a hónap végére gyakorlatilag visszajönnek az október eleji szintekre.
  • Az USA-ban legalábbis biztosan ez a helyzet, hiszen az S&P500 és a Dow Jones is ismét korábban felállított mindenkori csúcsa közelébe került.
  • Itthon pedig a Magyar Telekomról szólt a nap, az internetadó visszavonásának hírére 5,3 százalékot ugrott a Telekom részvény árfolyama a tőzsdén, 1,4 milliárd forintos forgalom mellett.
  • A többi blue-chip vegyesen fejezte be a hónap utolsó napját. Az OTP 0,4 százalékot emelkedett (4065 forint), a Mol pedig 1,2 százalékot (11 700 forint), ellenben a Richter minimális mínuszban zárt (3753 forint). Talán amiatt is, hogy a Portfolio.hu elemzői konszenzusa szerint akár 30 százalékkla is alacsonyabb lehet a cég harmadik negyedéves nettó profitja az egy évvel korábbihoz képest. Főleg a gyenge rubel miatt szenvedhetett a cég.
  • Nagyot menetelt az ANY Biztonsági Nyomda is, kiemelkedő 50 millió forint feletti forgalom mellett 876 forinton fejezte be a napot a részvény. A héten pedig összesen 7,6 százalékkal erősödött.
  • A pénteki jó hangulatot a japán jegybank alapozta meg azzal, hogy még nagyobb lazítást jelentett be monetáris fronton, ami a jent gyengülő pályára állította, míg a Nikkei 5 százalékos ugrásra kényszerítette.
  • Ez pedig kedvezően hatott az európai piacokra is, ahol a hónap utolsó kereskedési napján 1,1-3 százalékos pluszokat látni. Az öreg kontinensen segített három nagyvállalat jó gyorsjelentése is, a BNP Paribas közel 4, a British Airways anyacége (az IAG) 5, míg a Royal Bank of Scotland 6 százalékkal erősödik.
  • Az USA-ban segíti az emelkedést, hogy két olajipari óriás, az ExxonMobil és a Chevron is jót jelentett, mindkettő egy százalék feletti pluszban van. A jót jelentő GoPro pedig 15 százalékkal pattan.