Dübörög az amerikai gazdaság

Vágólapra másolva!
A harmadik negyedévben 3,5 százalékos volt az amerikai gazdasági növekedés, ami a vártnál nagyobb bővülésnek felelt meg. 
Vágólapra másolva!
  • Tovább dübörög az amerikai gazdaság, legalábbis a harmadik negyedéves (előzetes) GDP-adat szerint. Negyedéves alapon ugyanis 3,5 százalékos volt az USA évesített gazdasági növekedése, ami meghaladta az elemzői várakozásokat (3%).
Forrás: Investor.hu

  • A második negyedéves 4,6 százalékos növekedéssel együtt pedig 2003 óta a legerősebb hat hónapot tudta felmutatni az USA gazdasága.
  • A Fed tegnap esti kamatdöntése utáni közleményéből is lehetett arra következtetni, hogy meglehetősen jó erőben van az Egyesült Államok gazdasága. A Fed jegybankárai is meglehetősen optimista hangulatú véleményt fogalmaztak meg Amerikával kapcsolatban, és úgy látják, hogy Európa, Kína, a feltörekvő piacok nagy részének lassulása nem akasztja meg jelentősen az USA talpra állását. A mostani adatok is ezt a véleményt támaszthatják alá.
  • A gazdaságot elsősorban a kormányzati költekezések fűtötték a második negyedévben, és a GDP 70 százalékát adó fogyasztás is tovább tudott bővülni.
  • Ugyanakkor némi üröm az örömben, hogy a heti friss munkanélküli segélykérelmek száma 3 ezerrel emelkedett a múlt héten, és 287 ezret tett ki. Ez kissé magasabb volt az előzetesen várt értéknél (285 ezer).
  • A dollár eleinte erősödéssel reagált a statisztikára, és az euróval szembeni árfolyama 1,256-ig ereszkedett le. Később viszont már 1,259-ig tért vissza a jegyzés. A dollárerősödés oka lehet, hogy a kedvez adatok után a piac előbbre árazhatja a várt amerikai kamatemeléseket.
  • Az arany pedig gyengülni kezdett az erősödő dollárnak is betudhatóan, és 1201 dollárig esett az árfolyama. A gyengülése (a dollár erősödéssel együtt) nem tartott sokáig, és 1204 dollárig tért vissza az árfolyam.