Csúcsra törhetnek az internet nagyágyúi

google
Vágólapra másolva!
A nyári hónapokban sikeres kitörést hajtott végre fülescsészéből a LinkedIn, amely így egészen megközelítette történelmi csúcsát. A Google sem jár messze mindenkori rekordjától, és amennyiben sikeresen vennék az előttük álló fontos akadályokat, mindkét részvény új magasságokba emelkedhetne.
Vágólapra másolva!

LINKEDIN: Már az aranykereszt is vele van

Mint ahogy azt júniusi, Véget ért a közösségi média mélyrepülése? című cikkünkben feltételeztük, valóban kitört a fülescsésze alakzatból a LinkedIn. Az azóta eltelt négy hónap folyamán még 230 dollár fölött is járt az árfolyam, ám a jelenlegi 202 dolláros szint is közel 24 százalékos erősödésnek felel meg a júniusi szinthez képest.

Amennyiben el tudna rugaszkodni a 204 dolláros támaszról, a 232 dolláros ellenállást célozhatná meg. Feltéve, hogy ezt a szintet sikerrel veszi, korábbi történelmi csúcsa felé veheti az irányt 260 dollár környékén. Ennek elérésében azonban az 50 napos mozgóátlag akadályozhatja. Ezt az eshetőséget a szeptember elején megjelent aranykereszt formáció, és az MACD közelgő vételi jelzése is előre vetítheti.

Ha mégis gyengülésbe kezdene a papír, a 204 dolláros támasz letörése után a 195 dollár Fibonacci-szintben, illetve a közelben húzódó 200 napos mozgóátlagban bízhatna. Amennyiben ezek is elesnének, még a 184 dolláros Fibonacci-szint nyútjhat menedéket az árfolyamnak.

LinkedIn napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

GOOGLE: Komoly feladat előtt

Februárban még új történelmi csúcsot döntött a Google, utána viszont egy komolyabb korrekció következett, melyet a hosszú távú trendvonala állított meg. Az azóta eltelt néhány hónapban a 605 dolláros ellenállás gátolta meg a történelmi csúcs ismételt elérésében.

Nem fest túl jól, hogy a 200 napos mozgóátlag alatt zárt az árfolyam, de az 570 dolláros támasz megfogta a gyengülését. Amennyiben innen sikerülne elrugaszkodnia, ismét nekifuthatna a 605 dolláros erős ellenállásnak. Hogyha ezúttal át tudná törni ezt az akadályt, elsőként a 615 dolláros történelmi csúcs elérése lehet a cél, majd pedig a 662 dolláros, 138,2 százalékos Fibonacci-szint felé vehetné az irányt.

Azonban ha gyengülésbe kezdene az árfolyam, és a 200 napos mozgóátlag után az 570 dollár támaszt is letörné, a trendvonal és az 566 dolláros Fibonacci-szint kettőse nyújthat támaszt. Ha ezek is elesnének, az 551 dolláros Fibonacci-szint segíthet, melyről korábban már többször sikeresen pattant fel a részvény.

Google "A" sorozatú részvény napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Mivel szerdán kezdetét vette a harmadik negyedéves gyorsjelentési szezon, érdemes figyelemmel kísérni ezeket az eredményeket, ugyanis nagyobb mozgásokat is okozhatnak az árfolyamokban. A LinkedIn október 30-án jelent, míg a Google október 16-án.

A Fibonacci-számok a tőzsdén
Leonardo Pisano Bigollo, vagy ismertebb nevén Leonardo Fibonacci a 12. és 13. század fordulóján élt kiváló olasz matematikus volt, akinek a nevét a róla elnevezett számsorozatról ismerheti a világ (sokan a legjelentősebb középkori matematikusnak tartják). A Fibonacci-sorozat képzése nagyon egyszerű: az első két tag 0 és 1, innentől kezdve pedig mindegyik tag a megelőző két szám összege (0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,...)
Fibonacci a sorozatot a közkeletű anekdota szerint egy házinyúl szaporulat növekedéséből kiindulva figyelte meg, de az igazi érdekessége, hogy a természetben szinte mindenhol feldedezhetjük a sorozatban bújkáló sajátos arányosságot, kezdve a faágak elhelyezkedésétől a csigaházak arányain át akár a tobozok leveleinek pozíciójáig. A Fibonacci-sorozat egymást követő tagjainak aránya 1,618-hoz közelít, ami ráadásul nem más, mint a már ókorban is ismert harmonikus arány, az aranymetszés.
A technikai elemzésben sokféleképpen szokták alkalmazni a Fibonacci-számok összefüggéseit, de a leggyakoribb szerepe talán az "ideális" korrekciós szintek meghatározásában van. Eszerint a módszer szerint egy markáns mélypont és csúcspont szintjét összekötve az elmozdulás 23,6, 38,1 és 61,8 százalékánál találhatók a Fibonacci-féle korrekciós szintek (az aranymetszésből is kiszámíthatók ezek a szintek). A korrekciós szintek sokszor szolgálnak támaszként vagy ellenállásként, jelentős részben éppen azért is, mert kellően sok befektető figyeli meg elemzéseiben ezeket a nevezetes szinteket, így önbeteljesítő jóslatként is működhetnek.
Mik azok a mozgóátlagok?
A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.
Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.
A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.
Mi az az MACD?
Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.