Csalódást okozott a Deutsche Bank

Vágólapra másolva!
A várttól elmaradó profitot ért el a harmadik negyedévben a Deutsche Bank, melynek eredményeit a hatalmas jogi költségek rontották elsősorban. A bank főbb alaptevékenységével azonban nincs baj, a befektetők viszont nem díjazzák a csalódást okozó számokat, így adják a német vállalat részvényeit.
Vágólapra másolva!

Nagy terheket cipelnek

Csalódást keltő eredményekről számolt be mai gyorsjelentésében a világ egyik legnagyobb bankja, a Deutsche Bank. A német óriás 94 millió eurós veszteséget mutatott ki a nettó eredmény soron a harmadik negyedévben, miközben egy évvel korábban még 41 millió eurós nyereséget értek el. Ez részvényenként (különleges tételektől tisztítva) 59 centes nyereségnek felelt meg, holott az elemzők 75 centes profitra számítottak előzetesen.

Az adózás előtti eredmény viszont 266 millió euróra tudott emelkedni az egy évvel korábbi 18 millió euróról, ami kissé árnyalja a borúsabb képet. Ezen túl a 7,9 milliárd eurós nettó bevétel is optimizmusra ad okot, mely az elemzői várakozásokat és az egy évvel korábbi értéket is túlszárnyalta.

Forrás: Deutsche Bank, Investor.hu

Az eredményekre elsősorban a lehetséges jogi költségekre félrerakott hatalmas összegek helyeztek nyomást. A német pénzintézet tetemes jogi bírságokra számíthat még az előttünk álló hónapokban az ellen folyamatban lévő ügyekből, melyekre további 894 millió eurót különített el az időszakban. Ezzel együtt pedig már nagyjából 7 milliárd eurójába kerültek a társaságnak az ellene folyó különböző ügyek fedezése és az azokból származó kártérítések teljesítése.

Mint ismert, a bankot többek között a devizapiac manipulálása, különböző benchmarkok befolyásolása, a 2008-as válság kialakulásában játszott szerepe miatt vették vizsgálatok alá a szabályozó hatóságok. Iparági szakértők szerint a DB ellen folyó ügyek nagy része a következő hnegyedévekben lefolyhatnak, így az ezekből származó terhek mértéke is mérséklődhet majd.

A DB alaptevékenységével nincs baj, amit jelez, hogy a bevételek egyik legnagyobb hányadát adó kötvény- és devizakereskedési üzletág növekvő bevételekről számolt be. A befektetési banki üzletág bevételei így 9 százalékkal emelkedtek éves alapon , és ennek köszönhető a nettó bevételek növekedése is. Ha pedig ktiart a fő üzletágak jó teljesítménye, az a jogi ügyek fokozatos rendezésével együtt biztosíthatja a cég eredményeinek javulását is.

Vezércsere lesz

A bank ezen túl egy vezércserét is bejelentett, Stefan Krause pénzügyi igazgatót a Goldman Sachstól érkező Marcus Schenck fogja váltani a pozícióban. A váltás májusban fog lezajlani, melytől azt várja a társaság, hogy így eredményesebb végre tudják hajtani az új stratégiájukat.

Megütötték a papírt

A Deutsche Bank befektetői érthető módon csalódottan fogadták a cég eredményeit, így a részvények 2 százalék feletti mínuszt szedtek össze ma nyitás után. A veszteségeket viszont mérsékelni tudták a papírok, és már tegnapi záróértékéig tért vissza az árfolyam.

Deutsche Bank napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu