Brutálisan veszik az új iPhone-okat

Vágólapra másolva!
Nagy sikert arattak az új iPhone-ok szeptember első két hetében, így remekül alakult az Apple harmadik negyedéve. A menedzsment szerint a jelenlegi negyedévben még jobb lehet teljesítmény, rekordszámok jöhetnek, amit a befektetők is jól fogadtak. Ma ismét 103 dollár közelében, a fontos ellenállási szinteknél jár az Apple árfolyama, ami akár lendületet is kaphat annak áttöréséhez.
Vágólapra másolva!

Kellemes meglepetést okozott az Apple a harmadik negyedéves számaival, szinte valamennyi főbb soron sikerült megverni a várakozásokat, köszönhetően a várt feletti termékértékesítéseknek. Növeli a befektetők elégedettségét a menedzsment jelenlegi negyedévre vonatkozó optimizmusa is, miután újabb rekord negyedév jöhet az Apple-nél. Nem is csoda, hogy a részvény a tegnapi nyitáshoz képest ma 4,5 százalékkal magasabban, 103 dollárnál jár.

Forrás: CNN Money, Investor.hu

Hasít az új iPhone

Főleg az iPhone-értékesítések alakultak fényesen, az Apple 39,3 millió iPhone-t adott el a harmadik negyedévben, ami több mint 16 százalékos növekedést jelent 2013 hasonló időszakához képest, de az elemzők 37,5 milliós várakozását is bőven meghaladja. Ezzel továbbra is stabilan tudja növelni az eladásokat a vállalat.

Forrás: Apple, Investor.hu

Főleg az új készülékek sikere segítette a társaságot, az iPhone 6 és 6 Plus ugyanis szeptember utolsó két hetében már kapható volt a fontosabb piacokon. A rekordhétvége, illetve az azt követő napok pedig az átlagos értékesítési áron is nagyot tudtak dobni, és 2013 vége után ismét 600 dollár felett jár, ami kedvezőnek számít. A negyedik negyedév ezen pedig tovább javíthat, mivel Kínában csak pár napja elérhetőek a termékek, ami pedig jelentősen megdobhatja az éves növekedési ütemet majd a jelenlegi negyedévben, tekintve, hogy tavaly már a harmadik negyedévtől elérhető volt az 5S, és az 5C is az országban.

Forrás: Apple, Investor.hu

Szenzációsan teljesített a Mac-divízió is, valamennyi elemzői várakozást sikerült meghaladni az 5,52 milliós eladással. Ezzel 20 százalék feletti volt a növekedési ütem, amire utoljára 2011 negyedik negyedévében, tehát közel 3 éve került sor.

Az iPad-divízió viszont ismét csak szenvedett, mindösszesen 12,3 millió új iPad talált gazdára, ami még a vártnál is nagyobb visszaesést, 12,6 százalékos mínuszt jelent éves alapon. Bár a főbb fejlesztéseket a múlt héten mutatta csak be a társaság, idén ezzel szinte mindhárom negyedévben 10 százalék feletti esést mutat a szegmens értékesítése, ami komoly aggodalomra adhat okot.

Forrás: Apple, Investor.hu

A Mac-eladások ráadásul több bevételt hoztak az Apple-nek, mint az iPad-értékesítések, amire a tabletek berobbanása óta még soha sem volt példa. Ez a jelenlegi negyedévben az új fejlesztések miatt várhatóan változni fog majd, de az már-már kijelenthető, hogy az iPad szegmens komoly válságban van az Apple-nél, az új fejlesztések alapján pedig nem biztos, hogy ez hamarosan megváltozik. Ezen az iPhone 6 Plus megjelenése feltehetően pedig csak tovább ront.

Forrás: Fortune, Apple, Investor.hu

Remek eredményszámok jöttek

Nem meglepő, hogy a kedvező termékértékesítési adatok miatt a bevételi számok is remekül alakultak, és az elmúlt közel két év legnagyobb éves növekedési ütemét sikerült elérni, 12,4 százalékkal. Az iPhone 5S, valamint a 6 és 6 Plus tehát egyelőre hozzák a tőlük elvárt bevételi számokat, amit még a gyenge iPad-eladások sem tudnak ellensúlyozni.

Forrás: Investor.hu

A következő negyedévben ismét rekordot dönthet az Apple, nem csak az elemzői előrejelzések, hanem a menedzsment prognózisa alapján is. Tim Cook és csapata 63,5-66,5 milliárd dollárral számol a karácsonyi szezont felölelő negyedik negyedévben, aminek hátterében azért az új iPadekkel kapcsolatos optimizmus is meghúzódik.

A bruttó fedezeti hányad 37,5-38,5 százalék körül alakulhat majd, ami nem jelentene nagy változást az elmúlt negyedévben látott 38 százalékhoz képest. Az utóbbi negyedévekben látszólag sikerült stabilizálni a marginokat a 2012-es zuhanáshoz képest, a következő negyedévekben ezzel együtt nem várható jelentős emelkedés a 40 százalékos szint irányába, köszönhetően az okostelefon-piac, valamint a tabletpiac érésének.

Forrás: Apple, Investor.hu

Az egy részvényre jutó nyereség szintén sokkal jobb lett, mint a várt, az 1,42-es EPS így már több mint 20 százalékos növekedési ütemet jelent éves alapon. Ebben főleg a bevételek vártnál jobb alakulásának volt szerepe, a stabil marginoknak köszönhetően tehát az Apple képes a másfél-két évvel ezelőtti növekedési ütem elérésére. Ezzel együtt az elemzők 10-20 százalék közötti bővüléseket prognosztizálnak.

Forrás: Investor.hu

A gyorsjelentést követő konferenciabeszélgetésen az Apple többször is kitért a fejlődő országokból származó több mint 50 milliárd dolláros árbevételre a pénzügyi évben, valamint arra, hogy az IBM-el való együttműködésnek már a következő hónapban látható jelei lesznek alkalmazások formájában. Luca Maestri alelnök kiemelte azt is, hogy az iPhone készletállomány csak 1 millióval nőtt, szemben a tavalyi év azonos időszakában látott 3,3 millió darabbal, ami kedvezőnek számít.

Továbbra is hatalmas a készpénzállomány

A gyorsjelentés alapvetően nem változtatta meg a fundamentális képet, az Apple továbbra is stabilan termeli a készpénz, a nettó készpénzállomány pedig 120 milliárd dolláros volt a negyedév végén. Ez változatlanul spekulációkra adhat okot a részvény visszavásárlási program, vagy éppen az osztalék növelésével kapcsolatban.

Forrás: Apple, Investor.hu

A relatív elemzés alapján sem tűnik drágának a részvény, az S&P 500 IT szektorához képest viszonylag alacsony P/E rátán forognak a részvények, miközben a növekedési ütem inkább a felső harmadba sorolható. Extrém alulárazásról ezzel együtt nincs szó.

Forrás: Investor.hu

Az S&P 500-hoz képest közben meglehetősen alacsony szintre süllyedt az Apple részvényeknél megszokott diszkont, alig éri el a 10 százalékot P/E alapon, ami azért az elmúlt 2, illetve 3 évben lényegesen magasabb volt. Közben érdemes figyelembe venni, hogy az amerikai cégek értékeltsége cseppet sem alacsony, és historikus értelemben az Apple-nél látott 13,2-es előretekintő P/E ráta sem számít nagyon alacsonynak.

Forrás: Investor.hu

Ismét az ellenállási zóna felé tart

Az Apple a kedvező hírekre 102,8 dollár közelében jár, ami a tegnapi nyitáshoz képest 4,5 százalékos pluszt jelent. Ezzel éppen a 102-103,8 dollárnál lévő ellenállási zónáig jutott a részvény, ami az utóbbi hetekben-hónapokban meglehetősen erős szintnek bizonyult a papír számára, nem is sikerült áttörni.

Az 50 napos mozgóátlagot viszont áttörte az Apple, az indikátorok pedig kedvezően alakulnak, ami akár megágyazhat egy nagyobb menetelésnek, és elegendő erőt kölcsönözhet a fontos ellenállások áttöréséhez. Ehhez ugyanakkor egy jó piaci környezetre is szükség lehet, ami látva az elmúlt hetekre jellemző volatilitást nagy kockázatot hordoz magában.

Az Apple napi grafikonja (Nasdaq) Forrás: AmiBroker, Investor.hu