Vágólapra másolva!
A délelőtti optimizmus jócskán megcsappant délutánra a nemzetközi tőkepiacokon, még a tengerentúlról érkező kedvező munkaerőpiaci adatok sem dobtak a hangulaton. Eközben a hazai piac nagyrészt függetleníteni tudta magát a nyugati tendenciáktól, aminek köszönhetően pluszos napot zárt a BÉT.
Vágólapra másolva!

Leadta a kezdeti pluszokat Európa

Nem tartott sokáig a jó hangulat az európai piacokon, gyakorlatilag az összes főbb tőzsdeindex a negatív tartományba csúszott vissza, pedig a reggelt még egy százalék feletti emelkedéssel kezdték. Egyedül a DAX index áll minimális pluszban piaczáráshoz közeledve.

Ebben szerepe lehetett, hogy a német export 2009 januárja óta nem látott esést szenvedett el most augusztusban. Havi alapon 5,8 százalékos volt a zsugorodás a várt 4 százalékos mínusz helyett és a júliusi 4,8 százalékos bővülést követően. Ez már a sokadik elkeserítő adat a német gazdaságból, amit az elmúlt napokban láthattunk.

A francia kereskedelmi mérleg hiánya is mélyült, főleg az export lassulásának következtében. Olyan kulcsszektorok szerepeltek rosszul, mint a repülőipari eszközök gyártói, a vegyipar, és egyéb ipari eszközök termelői. Igaz, a két gazdaságból érkező adatok még délelőtt láttak napvilágot, míg a börzék csak kora délután kapcsoltak nagyobb lejtmenetbe.

Változatlanul, 0,5 százalékos szinten hagyta az alapkamatot a Bank of England, és nem nyúlt a 375 milliárd font értékű eszközvásárlási programjához sem. A kommentárból kiderül, hogy továbbra is gyenge a bérnövekedés és a termelékenység is Nagy-Britanniában, ennek tudható be, hogy nem változtattak a laza monetáris politikán.

Forrás: Investor.hu

A Mol és a Richter húzta a szekeret

A Mol és a Richter húzta ma a szekeret a BÉT-en, előbbi 1,4 százalékos emelkedés mellett 12070 forinton, míg utóbbi 1,2 százalékos plusz mellett 4025 forinton tért nyugovóra.

Ezzel szemben az OTP (-0,3%) elfáradt a kereskedés vége felé közeledve, aminek következtében 4012 forintig csúszott vissza az árfolyam. A Magyar Telekom 1 forintot emelkedve, 355 forinton zárt.

A blue-chipek erősödésének is köszönhetően a BUX 0,7 százalékkal tudott emelkedni, amivel jobban teljesített, mint a nyugat-európai indexek, ugyanakkor a hazai benchmark plusza is mérséklődött a délután folyamán.

Háromhavi csúcsra erősödött a forint az euróval szemben. Az árfolyam 306 alatt is megfrodult, sőt kora este is ennél a szintnél mozog. A dollárral szembeni jegyzés pedig 240 alatt jár, ami egyhavi forintcsúcsnak felel meg.

Forrás: Investor.hu

Amerika is elfáradt

Ahogyan Európában is elfogyott a lendület, úgy az amerikai piacokon is csökkenéssel kezdődött a mai kereskedés. A BÉT zárása körül 0,4-0,7 százalékos mínuszban állnak a főbb amerikai indexek.

Mindezt annak ellenére, hogy a vártnál lényegesen kevesebben folyamodtak munkanélküliségi segélyért az USA-ban a múlt héten. A munkanélküliségi segélykérelmek száma 287 ezer főre csökkent a várt 295 ezerrel szemben, ilyen alacsony értékre pedig 2006 februárja óta nem volt példa.

Carl Icahn azt tanácsolta a Twitteren Tim Cook Apple-vezérnek, hogy gyorsabb ütemben folytassák a részvény visszavásárlásokat. Emellett azt is írja, hogy az Apple részvényei még most is igen alulértékeltek, szerinte a cég nettó cash állományával együtt 203 dollárt is megérnek. Az Apple árfolyama több mint egy százalékos pluszban van nyitás előtt a hírre.

Az Apple-nél maradva a Dow Jones hírügynökség arról számolt be, hogy a következő év elejére tolta el az technológiai óriáscég a nagyobb kijelzővel rendelkező iPadjének gyártását. Korábban még idén decemberben szerették volna elkezdeni a gyártást, de az új iPhone-ok iránti nagy kereslet miatt ezt elhalasztották.

Szép eredményeket közölt ma a PepsiCo negyedéves gyorsjelentésében, ugyanis az üdítőipari cég a várt 1,29 dollár helyett 1,36 dolláros egy részvényre jutó profitról számolt be. Árbevétele is magasabb lett (tény: 17,22 milliárd dollár, várt: 17,09 milliárd dollár). A részvény 1 százalékos pluszban tartózkodik kora este.

Eközben a tegnap piaczárás után kedvező negyedéves számokkal előrukkoló Alcoa már le is adta a nyitáskor felszedett pluszokat, az árfolyama ugyanis 2 százalékos mínuszban tartózkodik.