Beszakadt a Facebook

Vágólapra másolva!
Nagy pofont kapott a Facebook árfolyama is gyorsjelentése után, a Twitterhez hasonlóan a befektetők a jövőbeli növekedéssel kapcsolatos aggályaikat helyezték előtérbe, nem pedig az egyébként jól sikerült negyedéves számokat.
Vágólapra másolva!

Erős negyedév

A harmadik negyedév ugyanis erős volt, 3,2 milliárd dolláros árbevételt ért el a Facebook, ami nem csak új rekordnak számít a cég történetében, de még az elemzők várakozásainál is kedvezőbb. A növekedési ütem ezzel ismét 60 százalék közelében alakult éves alapon, amit másfél éve produkál a Facebook.

Forrás: Facebook, Investor.hu

Közben a tisztított nyereség ismét meghaladt az 1 milliárd dollárt (1,15 milliárdos lett), ez pedig 36 százalékos profitabilitást jelent, ami kiemelkedőnek számít a vállalati világban. Ezzel folytatódik az egyre javuló üzleti teljesítmény, és továbbra is rendkívül hatékonyan működik a társaság.

Forrás: Facebook, Investor.hu

Közben a bevételek növekedésében jelentős szerepe volt a mobilos hirdetési bevételeknek is, melyek már a teljes hirdetési bevételek 66 százalékáért felelősek. A Facebook két évvel ezelőtt indított offenzívát a mobilos hirdetési bevételekért, és egyre jobban teljesít a jövőbeli növekedés szempontjából kulcsfontosságú fronton.

Forrás: Facebook, Investor.hu

Ez annak is köszönhető, hogy a mobilos felhasználók száma egyre magasabb, ráadásul a csak mobilról facebookozó felhasználók száma is egyre magasabb, már lassan fél milliárdnál jártunk szeptember 30-án.

Forrás: Facebook, Investor.hu

A Facebook ráadásul még egy fronton jól tudott szerepelni, ez pedig a monetizálás. A társaság egyre hatékonyabban "csinál pénzt a felhasználókból", egyre többet tud kérni az értékes helyekért a különböző hirdetőktől. Felhasználónként már 8,82 dollárra emelkedett a 12 hónapos gördülő árbevétel, így ezen a fronton aligha lehet ok a panaszra.

Forrás: Facebook, Investor.hu

Költekezni fog a Facebook

A befektetők számára a negatívum a jövőre vonatkozó utalásokkal, költekezési, felvásárlási stratégiával magyarázható. A Zuckerberg vezette menedzsment ugyanis mindössze 38 százalékos árbevétel növekedési ütemmel számol a jelenlegi negyedévre, ami ugyanis nem marad el az elemzői konszenzustól, az elmúlt másfél évben látott 60 százalékos növekedési ütemektől azért igen.

Lassuló növekedés mellett pedig rövid távon aligha jó hír, hogy a következő évben 50-70 százalékkal emelkedhetnek majd a költségek. Zuckerberg világosan kiemelte, hogy a következő 10 évben a Facebook folyatni fogja a felvásárlásokat, miután a vállalat célja, hogy az egész világot összekapcsolja. Ehhez új termékekre, és nemzetközi terjeszkedésre lesz majd szükség, továbbá még jobban ki kell használni a közösségi médiában rejlő lehetőségeket.

Az elemzők szerint így újra kell majd gondolni a Facebookkal kapcsolatos rövid távú profitvárakozásokat, ami rövid távon kellemetlen reakciókat hozhat az árfolyamban, és a volatilitás is növekedhet. Az árfolyam egyelőre azt mutatja, hogy a befektetők idegesek ezekre a hírekre, a részvény pedig 7,8 százalékos mínusszal nyithat.

Facebook napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu