TI: Abszurd a jegybank költekezése

Vágólapra másolva!
A Transparency International Magyarország szerint megdöbbentő, hogy a Nemzeti Bank mintegy 160 milliárd forintot költene közgazdászképzésre. A szervezet közérdekű adatigényléssel akarja megtudni, hogy milyen politikai és szakmai felhatalmazás birtokában, milyen megfontolás alapján döntöttek a támogatásról.
Vágólapra másolva!

A jegybanktörvény alapján a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) nem feladata a felsőoktatás, azon belül a gazdasági-pénzügyi képzés reformjának finanszírozása. Márpedig az MNB nemrégiben társadalmi felelősségvállalási célokra hivatkozva, a pénzügyi és közgazdasági képzést megújítandó öt, az elmúlt egy évben létrehozott alapítvány számára mintegy 160 milliárd forintot folyósított, írja közleményében a Transparency International Magyarország (TI). Az alapítványok juttatott összeg meghaladja a teljes magyar felsőoktatás éves állami támogatást (137 milliárd forint). Ha a nagy értékű ingatlanvásárlásokat is ideszámoljuk, akkor a központi bank csaknem 200 milliárd forintot költ zömmel arra, hogy az "idejét múlt neoliberális tanok" helyett "fordulatot" hajtson végre a pénzügyi oktatásban, írja a TI.

Ez bizony közpénz

A TI elismeri, hogy a jegybank nyeresége nem a költségvetésből származik, viszont felhívják a figyelmet arra, hogy attól még az MNB közintézmény, amelynek a magyar állam az egyedüli tulajdonosa. Az MNB közpénzt teremt, és azt forgatja.

A költségvetésé lehet

Aggályokat vet fel, hogy az alapítványok a vagyonukat - egyebek mellett - állampapírokba is fektethetik. Ha ez bekövetkezik, akkor az MNB - az alapítványokon keresztül - a költségvetés finanszírozójává válik. Márpedig az Európai Unió szabályai tiltják az állami költségvetés jegybankok általi hitelezését.

A kormány feladata

A TI emlékeztet arra, hogy a felsőoktatás fejlesztése és finanszírozása a kormány feladata, nem pedig a jegybanké. "Az MNB-nek a rá vonatkozó törvény értelmében a nemzeti valuta értékállóságának a megőrzése a célja, nem pedig a pénzügyi felsőoktatás megújítása" – hangsúlyozta Martin József Péter, a TI ügyvezető igazgatója.

Ki hatalmazta fel?

A TI közérdekű adatigénylést juttatott el Matolcsy György jegybankelnökhöz. Az igénylésben arra kíváncsiak, milyen politikai és szakmai felhatalmazás birtokában, és milyen megfontolás alapján döntött úgy az MNB, hogy 160 milliárd forinttal támogatja a pénzügyi szakemberek képzését.