Vágólapra másolva!
Komoly érdeklődést mutatnak egymás iránt a világ meghatározó söripari cégei, amely alapján akár egy utolsó nagy konszolidációs hullámra is sor kerülhet. Ennek apropóján a Heineken a hétvégén jelezte, hogy a SABMiller szívesen bekebelezni, ugyanakkor a hollandok nem hajlanak a tranzakcióra. A piaci szereplők mindenesetre belevettek a hírekre a söripari részvényekre.
Vágólapra másolva!

Újabb felvásárlási hullám veheti kezdetét a közeljövőben, ezúttal a söripar kerülhet terítékre. A világ harmadik számú gyártója, a Heineken a hétvégén jelezte, hogy egyik versenytársa, a SABMiller szeretné felvásárolni.

Mi lehet az oka a SABMiller érdeklődésének?

Az egyesülése egyik oka lehet, hogy a világ második és harmadik számú söripari vállalata így csökkenteni tudná hátrányát a globális piacvezető Anheuser-Busch InBevvel szemben. Erre nagy szükség is lenne, miután az elmúlt évtizedben az AB InBev jóval nagyobb mértékben növelte piaci részesedését, mint versenytársai, főként akvizíciók révén.

Sörgyártók piaci részesedése Forrás: Investor.hu

A másik indok az lehet, hogy az AB InBev már régóta érdeklődik a SABMiller bekebelezése iránt, aminek bekövetkeztét utóbbi nagy erőkkel próbálja elhárítani. Egyelőre sikeresen védekezett, azonban idő kérdése, hogy meddig tudja feltartóztatni legnagyobb versenytársát. A Heinekennel való egyesülés azonban vélhetően pontot tehetne az ügy végére, hiszen ebben az esetben már szinte egy megoldhatatlan feladattal állna szemben az AB InBev. A versenyhatóságok egy ekkora méretű tranzakciót várhatóan már nem engedélyeznének.

Nincsen könnyű dolga az érdeklődőnek

Persze a Heineken bekebelezése sem tűnik egyszerű feladatnak, ugyanis esetükben is felmerülhetnek egyes országokban (Nagy-Britannia, Nigéria, néhány közép-kelet-európai ország) versenyhatósági aggályok. Ugyanakkor ez még nem jelenti azt, hogy nincsen kézenfekvő megoldás a Heineken-SABMiller fúzióra.

A nagyobb gondot inkább az okozza, hogy a holland sörgyártó tulajdonosai ellenzik az egyesülést. A Heineken ugyanis tárgyalásokat folytatott legnagyobb tulajdonosával a Heineken Holdinggal, miután a SABMiller megkereste a céget ajánlatával. Az alapító Heineken család azonban szeretné, ha a holland sörgyártó továbbra is független lenne, amit a többségi tulajdonukban álló holdingcégen keresztül védhetnek meg.

Forrás: Investor.hu

Figyeld az értékeltséget!

A négy nagy söripari részvény értékeltsége jelenleg magasnak mondható az iparág szintjén. Legfőképp az AB InBev célpontja, a SABMiller számít 16-szoros EV/EVBITDA értékeltség mellett. Ráadásul a Heineken is 10,2-es értékeltségen forog, ami nagyjából fairnek mondható.

Habár konkrétan nem tudni, hogy a SABMiller milyen áron vette volna meg a Heinekent, iparági szakértők szerint a második számú sörgyártó inkább megfizetné az árat, mint hogy őt kebelezzék be. Erre egyébként az is lehetőséget nyújt, ha az elmúlt 5 évben végbement iparági tranzakciókat vesszük alapul, ugyanis ezek 13-as átlagos EV/EBITDA-n születtek meg.

Forrás: Investor.hu

Ki mit nyerhet?

A SABMiller ezen kívül egy igen versenyképes portfólióra tenne szert a Heineken bekebelezésével, hiszen a holland cég névadó márkája, a maga kategóriájában, azaz a prémium szegmensben a legkelendőbb sörnek számít 20 százalékos piaci részesedésével.

Forrás: Investor.hu

Az AB InBev szintén a gyors növekedési potenciállal rendelkező régiókban terjeszkedne, amire jó alapot adhat, hogy a SABMiller bevételeinek 26 százaléka Afrikából és Ázsiából származik.

Meglódult a söripar!

A kibontakozó felvásárlási aktivitás híre kedvező lendültet adott a világ meghatározó söripari részvényei számára, melyek egytől egyik emelkedést mutatnak a mai kereskedésben.

  • AB InBev: 3,4%
  • Carlsberg: +2,0%
  • Heineken: +2,2%
  • SABMiller: +8,7%

Ezzel a két legjobban teljesítő söripari részvénynek a Heineken és a SABMiller számít 2014-ben, miután mindketten 25 százalékos felértékelődésen mentek keresztül. Szintén jó formában található az AB InBev a maga 15 százalékos pluszával, míg a dán Carslberg egyedüliként tud csökkenést felmutatni. A 9 százalékos leértékelődésben egyébként kulcsszerepet játszik, hogy a cég első számú piaca Oroszország, ahonnan a bevételek több mint ötöde érkezett az elmúlt években. Az ukrán-orosz konfliktus viszont a söripar számára is komoly érvágásnak bizonyul.

Forrás: Investor.hu