Tényleg félni kell az amerikai szigorítástól?

Vágólapra másolva!
Ahogy egyre közelebb kerülünk a Fed eszközvásárlási programjának októberi kifutásához, Amerikában érezhetően emelkednek az állampapírpiaci hosszú (öt-tízéves) reálhozamok. Ezzel párhuzamosan pedig esnek az inflációs várakozások, ami akár azt is eredményezheti, hogy a jegybank nem lesz majd annyira szigorú, mint ahogy azt most sokan gondolják. 
Vágólapra másolva!

Októberben fut ki a Fed QE3 névre keresztelt eszközvásárlási programja, amit már most is felfokozott piaci várakozások előznek meg. Korábban ugyanis, amikor hasonló programok kifutottak, a részvénypiacon rendre jelentősebb eladói hullám lett úrrá (ahogy ez a Bespoke ábrájáról is szépen leolvasható). Ettől most is joggal tarthatunk, hiszen mégiscsak elapad az eddigi hatalmas likviditáspumpa, ami sokak szerint fontos szerepet játszott a tőzsdék kitartó, 2013 eleje óta lényegében nagyobb megingások nélküli szárnyalásában.

Forrás: BespokeInvest, Investor.hu

A várakozások szerint ráadásul jövőre már a kamatemelési sorozat is beindulhat, ami sokak szerint még inkább próbára teszi majd a befektetők idegeit. Bár a legtöbb statisztika szerint ez jellemzően még nem szokott együtt járni a részvények esésével (hiszen azoknak kezdetben sokkal inkább kedvez a gazdasági fellendülés), könnyen lehet, hogy némi megingást, volatilitást kölcsönöz majd a piacoknak. Persze, ha közben nem változik meg az a makrokörnyezet, amit jelenleg látunk.

Márpedig ezen a fronton azért vannak figyelmeztető mozgások. Az ötéves amerikai reálhozam ugyanis emelkedik (TIPS kötvényhozam), mellyel párhuzamosan az inflációs várakozások nyár közepe óta éles csökkenésben vannak. Lehet, hogy egyelőre mindez még nem éri el a Fed ingerküszöbét, de azért ha ez a mostani lejtmenet így folytatódik, azért könnyen elképzelhető, hogy a jegybank hangneme is puhulni fog, aminek hatására még talán a kamatemelési várakozások is kitolódhatnak.

Forrás: Investor.hu