Így osztják el pénzüket a leggazdagabbak

Vágólapra másolva!
Egy hétköznapi ember számára nagy tanulságokkal szolgálhat látni, hogy a világ leggazdagabb emberei milyen befektetési stratégiák mentén kezelik megtakarításaikat. Talán nem is elsősorban az a fontos, hogy Bill Gates, vagy a Rotschildok milyen befektetéseken keresztül őrzik és gyarapítják vagyonukat, sokkal inkább az a szellemiség, ami a legtöbb esetben átjárja gondolkodásukat. Pedig semmi meglepőt nem csinálnak, egyszerűen odafigyelnek arra, hogy kockázataikat megfelelően szétosszák. 
Vágólapra másolva!

A címben nem hiába használtuk a „leggazdagabbak” kifejezést, ugyanis nem az „egyszerű” gazdag emberek megtakarítási szokásait vesszük most górcső alá, hanem azokét, akik még közöttük is tehetősnek számítanak. Számokban kifejezve akkor tartozhat valaki ebbe a körbe, ha a vagyona 15 millió dollárnál, vagyis nagyságrendileg 3,5 milliárd forintnál is magasabb.

Bár gazdag emberekről beszélünk, értelemszerűen nekik sem mindegy, milyen formában vannak megtakarításaik. Tisztában vannak vele, hogy bár ma gazdagnak számítanak, az aktív éveik elteltével hatványozottan fontos lesz, hogy képesek voltak-e időben gondoskodni a vagyonuk megőrzéséről. Így kerülhetik el ugyanis azt, hogy a mesés vagyonok idővel elillanjanak a gazdaságból a szegénységbe sodorva még az egykor tehetős embereket is.

A jelentős vagyont felhalmozó gazdagok közös jellemzője, hogy nem egyetlen befektetésben tartják pénzüket. Nagy hangsúlyt fektetnek a kockázatok szétterítésére, vagyis idegen szóval a diverzifikációra. Így tesz például Bill Gates is, a világ egyik leggazdagabb embere, akinek ugyan vagyona nagy részét a Microsoft-ban levő részesedése alkotja, de nem kizárólag annak áfolyamingadozásaitól függ vagyonának nagysága. Részesedése van számos más vállalatban is, például a Berkshire Hathaway-ben, biotechnológiai cégekben, vagy a Corbis digitális képkönyvtárban. A diverzifikáció lényege, hogyakár némi hozamáldozat felvállalásával csökkentsük a portfóliónk volatilitását, azaz a köznyelvben a kockázatát. Ezzel a stratégiával a Bill Gates-hez hasonló befektetők biztosítják, hogy vagyonuk abban az estben sem vész el teljesen, ha a saját vállalatukban visszaesés lenne tapasztalható, vagy akár csődbe menne.

Gondoskodjon saját megtakarításairól is!

Nem kell viszont ultragazdagnak lennünk ahhoz, hogy megfelelő befektetési lehetőségeket találjunk megtakarításainknak. Jöjjön el soron következő befektetési klubunkra, és hallgassa meg egy profi befektető tanácsait, hogyan érdemes most pénzünket kezelni!

Jelentkezés és részletek >>>

Nézzük meg, hogyan működik mindez a gyakorlatban! Nem is lehetne erre jobb példa az évszázadok óta a világ legtehetősebbjei közé tartozó Rothschild család megtakarítási stratégiája. Talán arról kevesebben tudnak, hogy a dinasztia saját megtakarításainak megőrzését évtizedek óta az általuk alapított befektetési alapjukra, az RIT Capital Partners-re bízza, melynek londoni tőzsdére bevezetett részvényei nem mellesleg az Investor Trader ügyfelei számára is elérhetőek. Atöbbi vállalathoz hasonlóan az RIT Capital-nek is jelentési kötelezettsége van tevékenységéről, ennek köszönhetően pedig a megtakarításait tervező érdeklődő betekintést nyerhet az alap stratégiájába.

A jelentések egyik fontos része a RIT Capital Partners által birtokolt eszközosztályok listája és ezek részaránya a teljes portfoliójában. A látottak alapján a diverzifikáció egyértelműen látszik, az alap részvények mellett reáleszközökben, hedge fundokban és tőzsdén kívüli vállalatokban is tart némi pénzt.

Forrás: Investor.hu



Ennek lényege, hogy az alap a portfoliójába olyan módon válogatja össze az eszközöket, hogy a teljes portfolió várható hozamának szórása (vagyis kvázi a kockázata) kisebb legyen, mint a magában foglalt eszközöké külön-külön. Bár már a fenti ábrán is jól látható mindez, talán még szembetűnőbb eredményt kapunk, ha megnézzük, hogy az egyes eszközosztályokon belül mennyi féle és fajta vállalatban találhatók a befektetések. Az RIT legutóbbi féléves jelentése alapján kiderült, hogy a portfoliójában szereplő vállalatok között a biotechnológiai (BBLS Fund) ugyanúgy megtalálható, mint hadászati (United Technologies Corp) vagy akár a megújuló energiaforrásokra szakosodott vállalat (Tamar Energy) és sörgyártó is (Anheuser-Bush InBev).

A stratégia egy másik fontos aspektusa az eszközök devizák és földrajzi elhelyezkedés szerinti diverzifikációja. Az alap stratégiájának része a különböző devizákban való kitettség felvétele, és az eltérő földrajzi területeken való pozíciók felvétele is. Értelemszerűen ez a lépés is a kockázatok minél jobb elosztását, szétterítését célozza.

Forrás: Investor.hu



A fentiek alapján tehát egyértelmű, hogy a Rothschild család vagyonának megőrzésének egyik kulcsa a nagy mértékű és alapos diverzifikáció. Ez magába foglalja a széles körű vertikális, azaz az eszköz osztályokon átívelő diverzifikációt, ami az olyan szokványosabb eszközöktől kezdve, mint az ingatlanok és a kötvények, olyan egzotikus javakat is magába foglalhat, mint az antik bútorok és a kiadói jogok. Ezen kívül ki kell emelni a széles körű horizontális diverzifikációt is, amely az egyes eszköz osztályokon belül ölel fel széles spektrumot. A diverzifikációnak a leggazdagabb osztály szempontjából a harmadik legfontosabb eleme a politikai és jogi diverzifikáció. Ez a réteg ugyanis az átlagembereknél sokkal jobban kitett bizonyos politikai kockázatoknak, emiatt gyakran tartják a vagyonuk egy részét idegen országokban.

Amennyiben tehát megtakarításaink megfelelő és biztos formáját keressük, megéri tanulni a leggazdagabbaktól és követni az általuk kialakított stratégiát. Ennek köszönhetően, bár a hozamok valószínűleg nem lesznek eget rengetően magasak, a megtakarításaink egészen biztosan megmaradnak öreg korunkra és a következő generációknak is rendelkezésre állnak majd.

Nem szabad elfelejteni, hogy az Investor Trader rendszerén keresztül egy kellően diverzifikált portfólió alakítható ki. A magyar mellett több mint 20 külföldi tőzsde részvényei érhetőek el, melyen túl befektetési alapokat, vagy például nyersanyagok mozgását lekövető ETF-eket és certifikátokat is vásárolhatnak ügyfeleink.