Bekeményít a kisker-óriás

Vágólapra másolva!
Új, keményebb módszerrel igyekszik elérni célját a Dollar General, mely ellenséges felvásárlással igyekszik bekebelezni riválisát. 
Vágólapra másolva!

Nem csillapodik a felvásárlási csata az amerikai kiskereskedelmi szektorban. Az iparág egyik jeles szereplőjének számító Dollar General ugyanis nem nyugszik bele, hogy a rivális Family Dollar Stores elutasította a 9,1 milliárd dolláros, múlt héten megemelt felvásárlási ajánlatát, ezért keményebb módszerekkel igyekszik kikényszeríteni az üzletet.

A Dollar General arra készül, hogy úgynevezett ellenséges felvásárlási ajánlaton keresztül kebelezze be a Family Dollart (melynek részvényein Carl Icahn dollár-százmilliókat kaszált). Ennek keretében közvetlenül a Family Dollar részvényeseinek tenné meg ajánlatát a Dollar General, megkerülve a célpont igazgatótanácsát, mely a közelmúltban kétszer utasította el a felkínált összeget. A Dollar General azt reméli, hogy a részvényesek nem lesznek elutasítóak, és ők el fogják fogadni az ajánlatot.

A Family Dollar elsősorban trösztellenes indokokkal utasította el a korábbi ajánlatot, és szerinte az összeolvadást nem engedélyeznék a szabályozó hatóságok, mivel azzal hatalmas szereplő jönne létre az amerikai kiskereskedelmi piacon. A kombinált cég közel 20 ezer üzlettel rendelkezne az USA-ban és 28 milliárd dolláros lenne az éves árbevétele. Emiatt a vállalat inkább a kisebb szereplőnek számító Dollar Tree 8,5 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát fogadta el, és vele kíván összeolvadni.

A Dollar General viszont azzal érvel, hogy a finomított ajánlata már megfelel a szabályozó-hatósági feltételeknek, mivel hajlandó 1500 üzletét eladni, hogy zöld utat kapjon az üzlet. A nagy kérdés most, hogy a Family Dollar vezetősége mit szól ahhoz, hogy a rivális közvetlenül a részvényeseit megkörnyékezve igyekszik elérni célját, és megakadályozni a Dollar Tree-vel kötött egyezség létrejöttét. Az üzlet még nincs lefutva, és már ma újabb fejezettel bővülhet ennek a versenyfutásnak a története.

Family Dollar Stores Forrás: 123rf.com

A Family Dollar Stores részvényei 0,3 százalékos emelkedéssel reagáltak a hírekre, ami arra utal, hogy a cég tulajdonosai nem utasítják el élből a Dollar General nyomulását. A papírok 79 dolláron nyithatnak, nem sokkal a Dollar General 80 dolláros részvényenkénti ajánlata alatt.

Family Dollar napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu