A közmunkások fele elégedett a fizetéssel

Vágólapra másolva!
Legalábbis a kormány felmérése szerint.
Vágólapra másolva!

A főiskolai vagy egyetemi végzettséggel rendelkező közmunkások 6 százaléka nyilatkozott úgy, hogy teljesen megfelelő számára a fizetés, további 14 százalékuk szerint inkább megfelelő, mint nem. A közfoglalkoztatási bérrel összességében a közmunkásoknak csak több mint fele elégedetlen - derül ki Belügyminisztérium által készített kutatásból, amelynek kiértékelésében a Századvég Alapítvány segített.

Igazságtalan a rendszer

A közfoglalkoztatottak többsége a fizetési rendszert igazságtalannak tartja, az elégedetlenség mértéke az iskolai végzettséggel párhuzamosan nő. Viszont a válaszadók nagy többsége szerint a közfoglalkoztatási programok könnyebbé teszik a megélhetést maguk és családjuk számára.

Hasznos ismeretek

A felmérésből kiderül, hogy a közfoglalkoztatásban szerzett ismereteket a válaszadók körülbelül négyötöde a hétköznapokban is tudja hasznosítani, kétharmaduk pedig úgy válaszolt: új ismereteket sajátított el a programok során.

Összességében pozitív

A válaszadók több mint kétharmada összességében pozitívan ítélte meg a közfoglalkoztatást, négyötödük más munkanélküliek számára is ajánlaná. A megkérdezettek több mint 90 százaléka szerint jobban megéri közfoglalkoztatottként magasabb bérért dolgozni, mint az alacsonyabb összegű szociális ellátással otthon maradni.