Utolsókból elsők?

Vágólapra másolva!
A Bespoke készített egy érdekes összeállítást, miszerint a Wall Street-i elemzők fele vételi ajánlást fogalmaz meg az általa követett részvényre, és csak nagyjából 7 százalékuk szerint érdemes eladni bizonyos papírokat. A legutáltabb szektor a közszolgáltatóké, a legjobban pedig az egészségügyet szeretik. 
Vágólapra másolva!

A statisztika olyan értelemben nem nagy meglepetés, hogy az elemzői ajánlások megoszlása historikus kitekintésben teljesen átlagosnak mondható. A vételre buzdító vélemények többségén sem kell nagyon csodálkozni, hiszen a brókercégek előszeretettel kezdenek el követni olyan vállalati sztorikat, amikben látnak potenciált, és amit ügyfeleiknek ajánlva tudják gyarapítani pénztárcájukat.

Az elemzői ajánlások szektorszintű lebontása viszont már egy befektetőnek is tud hasznos információkkal szolgálni. Eszerint ugyanis az elemzők legkisebb arányban a közszolgáltató cégek piacán fogalmaznak meg vételi ajánlást, a legnagyobb arányban pedig az egészségügyi szektorban. Vagyis, ha kicsit fordítva gondolkozunk, valószínűleg a közszolgáltató szektor az, ahol a jelenlegi folyamatok kisebb javulása a nagyobb pozitív meglepetést (és kedvezőbb árfolyammozgást) tudja kiváltani. Pláne úgy, hogy ez a szektor, amit a legkevesebb elemző követ, ami azt mondatja, hogy ha valahol, akkor talán itt alakulhatnak ki legnagyobb eséllyel félreárazások egyes részvények piacain.

Forrás: Investor.hu

Ha valahol, akkor itt érdemes lehet elmélyülni a szektor fundamentumaiban, így még talán azt a szükséges szikrát is megtalálhatjuk, ami az árfolyamok emelkedéséhez elengedhetetlen. Vagy, ha némi időt akarunk spórolni, a grafikonra is vethetünk egy pillantást (persze így a véleményünk nem feltétlenül annyira megalapozott), amiből szintén sok hasznos információt leolvashatunk az iparágban zajló folyamatokról. Márpedig a grafikon nem fest rosszul, könnyen lehet, hogy csúcstörésre gyűjtik most az erőt a közszolgáltató cégek.

Az S&P 500 közszolgáltatói szektorindexe Forrás: Tradingview, Investor.hu