Ütik a forintot

forint, pénz, fémpénz
Vágólapra másolva!
Többéves mélypontokra került ma a forint a főbb devizákkal szemben, amiben a borongós nemzetközi hangulat mellett számos magyarspecifikus tényező is szerepet játszik. 
Vágólapra másolva!

Folytatja tegnap megkezdett látványos gyengülését a forint, mely új mélypontokat ütött a főbb devizákkal szemben. Az euróval szemben ma a 317-es szintet ostromolja a forint, amivel új két és féléves mélypontra került az árfolyam. A dollárral szemben 237,4-nél mozog a jegyzés, ami másfél éves mélypontnak felel meg, a svájci frankkal szemben pedig szintén két és féléves mélypontra esett a magyar deviza (260,6).

Az EURHUF napi grafikonon jól látható, hogy az árfolyam egy fontos ellenállást tört át a napokban, ami megnyitotta az utat a további emelkedés előtt. A 2011 őszén felállított 324-es történelmi csúcs azonban még messze van a jegyzés számára.

EURHUF napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A forint mélyrepülése mögött magyarspecifikus tényezőkön túl számtalan egyéb ok húzódik:

  • A nemzetközi részvénypiacokon pocsék hangulat uralkodik, és nagy mínuszba csúsztak vissza a részvényindexek. Ráadásul a magyar tőzsdén is szabadulnak a főbb papíroktól. Ez a rossz hangulat nem kedvez a magyar fizetőeszköznek, mivel a befektetők a kockázatkerülés felerősödése miatt szabadulni kezdtek a forinttól.
  • A régiós feszültségek is fokozódnak, mivel az orosz hadsereg jelentősen növelte jelenlétét az ukrán határ közelében. Ezen túl Vlagyimir Putyin újabb ellenszankciók lehetőségével fenyegette meg a Nyugatot tegnap, válaszul az Oroszország elleni szankciókra. Ezek a szankciók már eddig is jelentős gazdasági károkat okoztak, melyek hullámai Magyarországra is negatívan hathatnak.
  • Tegnap újabb remek amerikai makroadatok láttak napvilágot, ami felerősítette azokat a spekulációkat, hogy a Fed a vártnál hamarabb kezdhet kamatemelésekbe. A befektetők ennek a feltörekvő piacokra gyakorolt negatív hatásaitól tartanak, ugyanis a kamatemelés leginkább a csökkenő kamatkülönbözet révén még kevésbé teheti vonzóvá a befektetők számára a feltörekvő piaci devizákat, köztük a forintot.
  • A dollár folyamatosan erősödik, ami nem kedvez a feltörekvő piaci devizáknak, mivel amiatt leértékelődnek a befektetők feltörekvő piaci pozíciói.
  • Véget ért a magyar kamatcsökkentési ciklus, melynek során történelmi mélypontra süllyedt az alapkamat. Ennek hatására a forint sérülékenyebbé vált, ami a mostani, kissé zűrzavaros időben különösen kedvezőtlen a forint számára.
  • A kamatcsökkentési ciklus lezárultával a befektetők arra kezdhettek spekulálni, hogy a magyar állampapírok hozamcsökkenése is megáll, ami miatt a befektetők zárni kezdhették vételi pozícióikat. A profitrealizálás keretében eladott állampapírokért kapott forintot pedig külföldi devizára válthatják, ami gyengíti a magyar fizetőeszközt.
  • A profitrealizálás elméletét támasztják alá a megugró magyar állampapír-hozamok. A tízéves magyar kötvényhozam már 5 százalék felett, az ötéves 4,1 százalék felett mozog, ami mindkettő esetében háromhavi csúcsnak felel meg. (Kötvényeknél a hozam emelkedése az árfolyam esésével jár együtt).
Forrás: Investor.hu
  • Forintgyengítő hatású lehet az is, hogy szerdától az MNB már nem bocsát ki kéthetes MNB kötvényt, hanem helyette kéthetes betét formájában lehet elhelyezni nála a pénzt. A kéthetes kötvényből kiszoruló bankok részben más piacokon kereshetnek új eszközöket, így ez a tőkekivonás szintén a forint gyengülését okozhatja.

Szenvednek a régiós devizák is

A befektetők kockázatkerülésének felerősödése, az egyre élesebb orosz-ukrán konfliktus és a Fed vártnál korábbi kamatemelésére (az azzal együtt járó dollár erősödésre) vonatkozó spekulációk miatt nem csak a forint szenved, hanem a régiós devizák is.

A román lej, a cseh korona és a lengyel zloty is gyengülni kezdett, melyek az utóbbi két hónapban már 1-2 százalos értékvesztést szenvedtek el az euróval szemben. A forint mélyrepülése azonban itt is látványos, régiós társainál jóval nagyobb gyengülést szenvedett el, mivel mai esésével együtt már több mint 4 százalékot zuhant.

Forrás: Investor.hu

Ha kicsit közelebb tekintünk, és a feltörekvő piaci devizák eheti teljesítményét vizsgáljuk meg, az látható, hogy ekkor szintén a forint a leggyengébb láncszem. Hétfő óta már több mint 0,8 százalékot gyengült a forint az euróval szemben, amihez hasonló mértékű értékvesztést csak a török líra és a lengyel zloty szenvedett el.

Forrás: Investor.hu