Ütésálló lett a Mol?

Vágólapra másolva!
Gyenge teljesítmény, folyamatosan csökkenő kitermelés, nem elhanyagolható orosz és iraki kitettség, borongós nemzetközi hangulat, nagy tételben eladó külföldi tulajdonosok. De a Mol még mindig (ki)tart.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, hiába a számos kockázati tényező a Mol körül, a részvény árfolyama köszöni szépen, jól van a 11 500 forintos szinteken. Ezt már csak azért is érdekes látni, mert az elmúlt hetekben tényleg csőstül jöttek a rossz hírek az olajcég háza tájáról.

A Mol napi árfolyama Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Június végén elsősorban nemzetközi pénzügyi befektetők eladtak 4 százaléknyi Mol részvényt eddig ismeretlen okból, majd a cég a várakozásoknál gyengébb második negyedéves gyorsjelentést közölt. Ha ez még nem lenne elég, a vállalatnak van orosz kitettsége is, márpedig a nyugattal való párbeszéd keményebbé válását (és az oda-vissza dobott szankciókat) látva ez sem jelent most sok jót befektetői szemmel.

Ráadásul a Mol jelenleg is folytat kitermelést Irak kurdisztáni régiójában, a következő évek kitermelési terveiben nem is akármilyen hangsúlyt adva ennek a területnek. Az árfolyam viszont nem reagált azokra a hírekre, melyek szerint a kurdisztáni biztonsági erők nem tudják megfékezni a szélsőséges iszlám milicistákat, akik a térségben már olajplatformok mellett számos más, fontos létesítményt is elfoglaltak.

A tegnap bejelentett amerikai katonai segítség persze sokat jelenthet majd, a helyi kitermelő vállalatok részvényei mindenesetre pár nap alatt már bő kétszámjegyű százalékos zuhanást szenvedtek el. Hiába közölte például a Mol partnere, a Gulf Keystone, hogy a működésük zavartalan, a vállalat pusztán a kockázatok fokozódása miatt elveszítette értékének közel negyedét a héten. A Mol viszont állja a sarat, jelenleg is 11 600 forintnál pihen az árfolyam, ami 11 100 forintnál mélyebbre nem is süllyedt az elmúlt hónapokban.

A Gulf Keystone napi grafikonja Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Ezt látva persze azonnal adódik a kézenfekvő reakció: ha ennyi rossz dolog történt, és az árfolyam még nem reagált kellő mértékben, akkor gyorsan adjuk el a Mol papírokat. Még mielőtt elsietnénk a döntést, egy kérdést azért tegyünk fel magunknak: Nem lehet, hogy a korábbi nagy árfolyamesésekkel már ezt a sok rosszat beárazta a piac?

A pontos választ persze csak utólag fogjuk megtudni, de érzéseink szerint mégis utóbbiról lehet most szó. Több ez egyébként megérzésnél, hiszen már áprilisban is figyelmeztettünk arra, hogy 12 000 forint alatt a befektetők egy meglehetősen pesszimista forgatókönyvet áraznak a Mol piacán. Ezt szépen kezdi is alátámasztani az árfolyam mozgása, hiszen a kockázatok fokozódása ellenére már nem látunk újabb mélypontokat.

Márpedig a tőzsdén igencsak megéri odafigyelni azokra a részvényekre, amik a rossz hírek közepette is jól állják a sarat. Ha ugyanis elvonulnak a fellegek, ezek a papírok rendszerint szép árfolyam emelkedések elé néznek. Így talán nem is az a nagy kérdés, hogy érdemes-e Mol részvényt venni, hanem sokkal inkább csak az, hogy mikor és milyen stratégiát követve célszerű beszállni?