Újabb cégre csapott le a vérbeli tőzsdecápa

Vágólapra másolva!
Ismét harcba lendült Carl Icahn a legendás tőzsdecápa, aki most például az USA Todayt is kiadó Gannett média vállalatban vásárolt számottevő részesedést. Icahn pedig nem is ül tétlenül már arra is felszólította a céget, hogy válassza szét televíziós és újságkiadó divízióját.
Vágólapra másolva!

Carl Icahn az aktivista befektetők keresztapja újabb céget szemelt ki magának, aminek mélyén értéket lát. Ez pedig a Gannett amerikai médiavállalat, amely újságkiadással foglalkozik, de mellette tulajdonol és üzemeltet sok tévéállomást is.

Aktivista befektető

Az aktivista befektető nagy mennyiségben vásárol a kiszemelt cég részvényéből, hogy aztán befolyásolni tudja stratégiáját. Ezek a cégek gyakran alulértékeltek, és az aktivista úgy próbálja növelni a részvényesi értéket, hogy saját embereit ülteti az igazgatóságba, és megpróbálja rákényszeríteni a menedzsmentet, hogy az ő elképzelése szerint alakítsák a stratégiát. Gyakran javasolja az osztalékfizetés vagy a részvény visszavásárlás emelését, költségek csökkentését, vagy az egyes üzletágak leválasztását.
Ilyen ismertebb nevek például Carl Icahn, David Einhorn, Daniel Loeb, Bill Ackman, vagy Nelson Peltz.

Csütörtök este derült ki, hogy Icahn cége 6,6 százalékos részesedést vásárolt a Gannettben a második negyedév során. Célja pedig az, hogy szétválasszák a lapkiadó és a televíziós tevékenységet, ezzel teremtve értéket a részvényeseknek.

A Gannett viszont már augusztus 5-én bejelentette, hogy ugyanezt tervezi, de azt is állította, hogy ezt Icahntől függetlenül teszi. A cég menedzsmentje úgy nyilatkozott, hogy örömmel beszélnek Icahnnal a tervről, úgy mint bármely egyéb befektetőjükkel.

A Gannett részvénye öt százalékos ugrással reagált csütörtök zárás után a hírekre, azonban a pénteki kereskedésben már "csak" 1,5 százalékos pluszban állapodott meg. Idén pedig eddig közel 15 százalékot emelkedett szemben a szélesebb piac teljesítményét mutató S&P500 hat százalékához képest.

Icahn egyébként legutóbb az Apple vagy az eBay kapcsán került a hírekbe, hiszen mindkét társaságban vásárolt jelentősebb mennyiségű részvényt, és próbálta meg több-kevesebb sikerrel rábírni a cégeket, hogy legalábbis részben módosítsanak bizonyos stratégiájukon.

Icahnnek egyébként piaci források szerint nagyjából 23 milliárd dolláros vagyona van, aminek nagy részét saját maga fekteti be.

Forrás: Investor.hu, AmiBroker