Nagy pofont kapott a forint

Vágólapra másolva!
Ahogy jönnek a nyugtalanító hírek Ukrajnából, úgy gyengültek el a régiós devizák, köztük a forint is. Közben a nyugat-európai tőzsdéken is az eladók dominálnak, ráadásul a jegybankkal pénzköltésével kapcsolatos hírek is csak ráerősíthettek a negatív hangulatra. A forint lokális mélypont közelébe gyengült 316 forint/eurónál. 
Vágólapra másolva!

16:29: Nagyot gyengültünk

  • Nem szűnt az eladói nyomás a forint piacán, a délutáni órákban egészen 316 forintig gyengültünk. Korábban utoljára augusztus elején voltunk hasonló mélységekben, akkor még a 317-es szinteket is megközelítettük.
  • Egyáltalán nem nyugtatja a piaci hangulatot az MNB 200 milliárd forintos pénzköltése. A jegybank saját alapítványainak adott ekkora összeget oktatási célra, ami az elmúlt időszak ingatlanvásárlásaival együtt már egyre feltűnöbb mértékű pénzköltést jelent.
  • Az összeg a GDP 0,7 százalékára rúg, de a jegybank indoklása szerint ez nem jelent terhet az adófizetőknek. További érdekesség, hogy a kapott pénzt az alapítványok állampapírokban tarhatják, a monetáris finanszírozás tilalmát azonban szintén jegybanki érvelés szerint nem sértik.
  • Sértik, vagy nem sértik a szabályokat a jegybank lépései, a piaci szereplőkben minden bizonnyal nagy kérdőjeleket ébresztenek az ilyen és effajta lépések. A bizalom megingásának is szerepe lehet a forint délutáni mélyrepülésében.
  • Ezt erősíti az a tény, hogy közben a többi régiós és feltörekvő piaci (török, dél-afrikai) deviza kevésbé gyengül, mint a forint.
Forrás: Investor.hu

12:29: Nagyot pattant a forint

  • Ahogy romlik a nemzetközi hangulat úgy gyengül tovább a forint az Ukrajnából érkező hírekre, miszerint orosz csapatok vonulnak Ukrajnában. A forint pedig a régiós devizákkal karöltve tovább gyengül, járt már 314,9-nél is, ami három hetes mélypont. Jelenleg 314,5-nél az EURHUF árfolyam.
  • Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő csütörtökön arra szólította fel a Nyugatot, hogy fagyasszon be minden kihelyezett orosz pénzügyi eszközt, amíg Moszkva ki nem vonja az összes orosz katonát Ukrajnából, írja az MTI.
Forrás: Investor.hu

11:38: Felfelé halad a forint

  • Kicsit lendületesebben vette felfelé az irányt a forint euróval szembeni árfolyama, a reggeli 312,5-ös szintekről egészen 313,5-ig ugrott fel. Ezzel el is dobta tegnap összehozott kisebb előnyét.
  • Nincs egyedül ezzel a mozgással ma a forint, ugyanis a régiós devizák (lenygel zloty, román lej, cseh korona) hasonló megpattanást mutatnak. Az Ukrajnából érkező hírek sem tesznek jót a régiós devizáknak, nevezetesen, hogy orosz katonák már Kelet-Ukrajnában vannak.
Forrás: Investor.hu

  • Ebben szerepe lehet annak is, hogy borúsabbra vált nemzetközi hangulat, ugyanis a vezető nyugat-európai indexek 0,3-0,7 százalékos mínuszba csúsztak. A befektetők vélhetően realizálnak valamennyit a lassan három hete tartó árfolyam emelkedésekből.
  • Délután érkezik majd az amerikai második negyedéves GDP második olvasata. Egy hónappal korábban 4 százalékos bővülést mutattak a számok, most 3,9 százalékos növekedést várnak.
  • A mai 12 havi diszkontkincstárjegy-aukción tovább csökkent az átlaghozam, 1,77 százalékra, ami az előzőhöz képest 9 bázispontos csökkenést jelent. Az ÁKK a meghirdetettnek megfelelő 40 milliárd forintért adott el 12 hónapos DKJ-kat.
Forrás: Investor.hu