Tolonganak a bérlők a Graphisoft Parkban

Vágólapra másolva!
Sikerült új bérlőket megnyernie a Graphisoft Parknak, így év végére az irodák kihasználtsága 90 százalékra hízik a társaság tegnapi gyorsjelentése szerint. Ez a korábban várhatónál magasabb idei és persze jövő éves profitot jelenthet, ami miatt a vállalat részvényei még a nagy árfolyam emelkedés ellenére is vonzóak maradhatnak a befektetői berkekben.
Vágólapra másolva!

3 százalékkal csökkent a Graphisoft Park bevétele a második negyedévben, ami csaknem teljes egészében a vállalat egyik bérlőjének, a Ustreamnak az év eleji elköltözéséhez köthető. Bár a visszaesés nem fest szépen, ezt már jó előre kommunikálta a vállalat, így a befektetőket egyáltalán nem érik váratlanul a látottak.

Forrás: GsPark, Investor.hu

A kihasználtsági ráta a Ustream kiesése miatt 84 százalékról 81 százalékra esett vissza, de talán itt is érdemesebb már a negyedév során mutatkozó pozitív folyamatokra figyelni. Kisebb bérlőkkel kötöttek ugyanis szerződéseket, így a kihasználtság 1 százalékponttal emelkedett.

Ráadásul igen szépnek ígérkeznek az előttünk álló negyedévek is. A harmadik negyedévben az oktatási funkcióra szánt épületek átadása és teljes töltöttsége miatt 83 százalékra hízik majd a kihasználtság, ezt viszont már egy ideje tudjuk. Az viszont új, hogy újabb bérlőket sikerült a Parkba csábítani, így a negyedik negyedévre már 90 százalékon áll majd a kihasználtsági mutató. Korábban ilyen magas értékre csak évekkel ezelőtt, a legutóbbi nagy irodafejlesztés, a H épület átadása előtt volt példa.

Forrás: GsPark, Investor.hu

A bevétel csökenése miatt az EBITDA 2 százalékkal került lejjebb, viszont egy adóalapot csökkentő tételnek, és így alacsonyabb adófizetésnek köszönhetően a nettó profit 21 százalékkal hízott.

Az új bérlőknek köszönhetően a menedzsment megemelte az idei éves profitvárakozásait. A bevételek és EBITDA szintjén már 2,5-2,7 százalékkal magasabb, rendre 8,3 és 7,5 millió eurós értéket prognosztizálnak, ami a nettó profit soron már 10 százalékos emelkedésnek és 2,1 millió eurós értéknek felelhet majd meg.

Forrás: GsPark, Investor.hu

Bár a Park csökkenő bevételről és EBITDA-ról számolt be a második negyedév kapcsán, ez nem igazán érheti meglepetésként a befektetőket. Az viszont annál inkább, hogy sikerült újabb bérlőkkel megállapodni, és a kihasználtsági ráta meglehetősen magasnak számító, 90 százalékos szinre emelkedik már év végére. Ez az eddig vártnál magasabb profitot jelenthet (ahogy azt a menedzsment prognózis emelése is tükrözi), így természetesen pozitív befektetői fogadtatást is.