Több a cégtörlés, de nincs kevesebb cég

Vágólapra másolva!
Mivel idén július óta nem hetente, hanem naponta jelenik meg a Cégközlöny, jócskán lerövidült a cégbírósági határozatok megszületése és közzététele közt eltelt idő. Ezzel is magyarázható a rekordszámú törlés a közelmúltban.
Vágólapra másolva!

Júliusban összesen 5082 cég megszűnését tette közzé a cégbíróság, ami csaknem 27 százalékkal több a korábbi negatív csúcsnak számító, tavaly októberinél, írja az Opten. „A mostani adatokból csak az egyszeri technikai hatások figyelembevételével érdemes következtetéseket levonni”, mondja Tóth Tamás igazgató. Míg a határozatok megszületése és közzététele között korábban három-hat hét is eltelhetett, július eleje óta akár egy héten belül is publikálhatják az eredményt. Most tehát olyan megszűnéseket és egyéb bejegyzéseket látunk, amelyek a régebbi rendszerben augusztusra vagy szeptemberre tolódtak volna.

Kevesebb a felszámolás

A technikai hatástól mentes, ám megbízhatóbb gazdasági folyamatok közül Tóth Tamás kiemelte, hogy tavaly óta trendszerűen csökken felszámolással törölt cégek száma: arányuk az esetek felét sem éri el, míg a bázis a 60 százalékot is meghaladja. Az igazgató szerint ez az arányszám azért kiemelt jelentőségű, mert megmutatja, hogy a bezárt cégek közül mennyi hagy hátra olyan tartozásokat, amelyekkel az adóhatóság bevételeit apasztja, vagy más társaságok további működését veszélyezteti.

Kevesebb cégvezető trükközik

Júliusban 2986 új céget jegyzett be a cégbíróság, ami ugyancsak számottevő növekedés a megelőző hónapokhoz képest, de valójában ez is technikai változás. „Fontos elmondani, hogy az új cégek között nem emelkedett azoknak az aránya, amelyek tulajdonosi vagy vezetői szinten összeköthetők korábban megszűnt cégekkel” – mondja Tóth Tamás. Az Opten igazgatója szerint visszaszorult az a gyakorlat, hogy a megszűnt cégek tulajdonosai vagy vezetői rövidesen új cégekben bukkannak fel. „A cégvezetés és a tulajdonosok felelősségét növelő szabályok életbelépése érzékelhetően csökkentette a korlátolt felelősséggel való visszaélést. Vélhetően sokan kivárnak, a joggyakorlat kialakulása után további trendváltozások valószínűsíthetőek.”

Több vállalkozás jön létre és szűnik meg

Az előző időszakhoz képest 2014 harmadik negyedévében várhatóan még a technikai hatást leszámítva is emelkedni fog az alapítások és a megszűnések száma. Ezért az alapított és törölt cégek számát a rendben működő cégekéhez viszonyító Opten – Cégfluktuációs Index értéke is enyhén növekvő értéket mutat. A cégfluktuációt megyék szerint vizsgálva megfigyelhető, hiszen míg az előző hónap megyei CFI-értékei 7 és 19 százalék között mozogtak, júliusban ugyanez 11 és 33 százalék között volt. A legstabilabb megyék ebben a hónapban Tolna, Veszprém és Somogy voltak, míg a legdinamikusabban változónak Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád bizonyult, ami nagyjából megfelel az előző havi helyezéseknek.