Román áramcég jön Budapestre

Vágólapra másolva!
Képviseletet nyit Budapesten és Belgrádban a román állami villamosenergia-termelő és -szolgáltató Hidroelectrica vállalat.
Vágólapra másolva!

Remus Borza, a cég magyar ügyeket kezelő vezetője elmondta, hogy a budapesti kirendeltség megnyitását szeptemberre tervezik, a belgrádit egy későbbi időpontra. A Mediafax hírügynökség megjegyezte, hogy a bejelentés abban a kontextusban hangzott el, hogy novembertől a román energiapiacot összekapcsolják a magyarországival, a csehországival és a szlovákiaival.

A 80 százalékban állami tulajdonban lévő román vállalat két éve fizetésképtelenségi eljárás alatt áll, mivel jelentős adósságot halmozott fel, és az állam maga kérte a vállalat újjászervezését. Azóta felmondták a Hidroelectrica számára előnytelen szerződéseket, amelyek jelentős szerepet játszottak a cég válságos állapotának előidézésében.

A Hidroelectrica a legnagyobb román energiacég, amely 6462 megawatt névleges teljesítménnyel rendelkezik, és Románia energiaszükségletének 30 százalékát fedezi.

A román hatóságok a tervek szerint a részvények 15 százalékát tőzsdére viszik, ennek pontos időpontja azonban még nem ismert.