Rácuppantak a dollárra a befektetők

Vágólapra másolva!
Remek formában van a dollár az utóbbi napokban-hetekben, miközben az eurót folyamatosan adják a befektetők. Mi folyik itt?
Vágólapra másolva!

Kezdjük a tényekkel. Alig három és fél hónapja, egészen pontosan május 8-án még 1,4 körül állt az euró-dollár árfolyama, vagyis 1 euró 1,4 dollárt ért. Ma ez a szám 1,32 alá süllyedt, vagyis ahhoz, hogy legyen egy dollárunk, már jóval kevesebb eurót kell fizetnünk. Röviden és tömören: az euró gyengébb lett, a dollár erősebb.

Ez persze a forint árfolyamában is meglátszik. Miközben a forint az euróval szemben május 8 óta 305 közeléből 313-ig emelkedett, addig a dollárral szemben, 217-ről egészen 237-ig szaladtak a jegyzések, de ma reggel 238 felett is járt. Ez értelemszerűen azt jelenti, hogy dollárbefektetéseink az elmúlt közel 3,5 hónapban akkor is 9,5 százalékos hozamot hoztak, ha az alaptermék sehová sem ment.

Mitől erős a dollár?

Az, hogy a dollár ilyen látványosan erősödik az euróval szemben, az alapvetően a két ország (illetve régió) közötti monetáris politikával magyarázható.

Egyfelől ott van az USA és a Fed, annak 4 százalékos gazdasági növekedésével, javuló kilátásaival, munkaerőpiacával, stb. Teljesen világos, hogy az amerikai gazdaság egyre jobb bőrben van, idő kérdése csak a kamatemelés. Ha nagyon hosszú távra tekintünk, akkor ez teljesen mindegy, hogy 1-2 hónappal előbb, vagy később történik meg. Meg fog történni, ez pedig a dollárt erősíti.

Mitől gyenge az euró?

Másik oldalon pedig ott van az eurózóna, az EKB-vel, és Mario Draghival. Az EKB vezetője ugyan próbál mindent megtenni az infláció 2 százalékos szint közelébe gerjesztésére, de ehhez a monetáris politikai eszközök egyelőre nem bizonyulnak elégségesnek.

Éves alapon már csak 0,4 százalékkal nőnek a fogyasztói árak, a gazdasági teljesítmények pedig egyre gyatrábban több országban is. Olaszország recesszióba süllyedt, de a német GDP is csökkenést mutatott negyedéves alapon.

Ennek függvényében pedig nem csoda, hogy egyre többen valószínűsítik, a júniusi bejelentések nem bizonyulnak majd elégnek, és ismét lazítania kell a monetáris politikán Mario Draghiéknak. Attól függetlenül, hogy erre sor kerül-e, a piac egyelőre ezt árazza a mai mozgás alapján, Draghi pénteki szavai után ezt valószínűsítik.

Az persze tény, hogy szeptemberben akár maradhat is a jelenlegi monetáris politika, ez pedig korrekcióval járhat majd az euró-dollár árfolyamában is. Akárhogyan is nézzük, amíg az EKB ezekkel a problémákkal nem tud mit kezdeni, addig kénytelen egyre lazább monetáris politikát ígérni/alkalmazni. Ez egyértelműen az euró további gyengülése mellett szól. Ezzel együtt az egyre gyengébb euró jó az exportcégeknek, így a gazdasági teljesítményt is javíthatja, a végtelenségig tehát természetesen nem folytatódhat a jelenlegi helyzet.

Fontos szintnél jár

A dollár folyamatos erősödése, és az euró gyengülése persze az Investor.hu rendszeres olvasóit, illetve az Investor Trader ügyfeleit persze nem éri meglepetéstként. Többször írtunk már a dollár erősödésében rejlő befektetési lehetőségekről, ami ezzel együtt nem csak aktívan, az EURUSD-re készített certifikát segítségével játszható meg, de akár passzívan, valamilyen dollárban denominált termék megvásárlásával is "irányba állhatunk". Például amerikai részvényekkel.

A jelenlegi trend azonban igen erősnek tűnik, így a dollár erősödéséből/ euró gyengüléséből még mindig lehet profitálni. Az EURUSD előtt ugyanis a következő megálló 1,31-nél található.

Az indikátorok alapján ugyan az RSI túladottságot mutat az euró esetében, ám ez már hetek óta így van, és mégsem sikerült a felpattanás. Az MACD közben továbbra sem ad pozitív jeleket az euró számára, miközben változatlanul az 50 és 200 napos mozgóátlag alatt vagyunk. Nem lenne tehát meglepő, ha rövidesen elérnénk az 1,31-es szintet is.

Az EURUSD árfolyama Forrás: AmiBroker, Investor.hu