Nem úszta meg a sztrájkot a Lufthansa

Lufthansa napi grafikon (Xetra)
Vágólapra másolva!
Hatórás sztrájkot tartottak ma a Lufthansa pilótái, akik hét eleji fenyegetésüket beváltva így igyekeznek kikényszeríteni követeléseiket. Ráadásul egy újabb izlandi vulkánkitörés is borzolhatja a vállalat befektetőinek kedélyét.
Vágólapra másolva!
  • Beváltották "fenyegetésüket a Lufthansa pilótái, akik hatórás sztrájkot tartottak ma, miután a héten elakadtak a bértárgyalások a légitársasággal. A pilóták (pontosabban az őket képviselő szakszervezet) a béremelési és a nyugdíjkorhatárukat érintő kérdésekről nem tudtak megegyezni a vállalattal, ami után már figyelmeztettek a munkabeszüntetések lehetőségére.
  • A sztrájkra ma reggel 6-tól déli 12 óráig került sor, ami miatt az akkori járatainak 70 százalékának törlésére kényszerült a Lufthansa. Ez nagyjából 15 ezer utast érintett a cég tájékoztatása szerint.
  • Ez nem az első eset volt, hogy a Lufthansa pilótái sztrájkkal kívánták elérni céljaikat. Áprilisban egy három napos munkabeszüntetést tartottak, ami akkor legalább 60 millió eurós költséget jelentett a német vállalatnak.
  • A befektetők attól tartanak, hogy a mostani megmozdulás szintén nagyobb terhet jelent majd a Lufthansának. Ezen túl még mindig nincs megegyezés a szakszervezettel, így a mait további sztrájkok is követhetik.
  • Tovább borzolhatja a vállalat befektetőinek idegeit, hogy ma kitört egy izlandi vulkán, ami miatt le kellett zárni az ottani légteret. Mint emlékezhetünk rá, négy éve egy másik izlandi vulkán komoly károkat okozott az európai légiiparnak, mivel több napra le kellett zárni az európai légteret. Félő, hogy most is hasonló esetre lesz példa, ami tovább súlyosbítaná a Lufthansa gondjait is.
  • A Lufthansa részvényei emiatt 2 százalék feletti mínuszban mozognak.
Lufthansa napi grafikon (Xetra) Forrás: AmiBroker, Investor.hu