Most figyelj a gyógyszercégekre

Vágólapra másolva!
Nagy dobás előtt és nagy dobáson túl található egy-egy amerikai gyógyszergyártó árfolyama. A Merck & Co. látványos feladatra készülhet az előttünk álló napokban, hiszen több éve nem látott szintekre juthat el. Eközben az Eli Lilly előtt akár hosszabb távra is hatalmas tér nyílhat meg, miután a 60 dolláros kulcsszintet sikeresen tesztelte vissza.
Vágólapra másolva!

Merck & Co: Fontos küldetés előtt

A Merck & Co 2011 óta a meghatározó mozgóátlagok felett egy emelkedő csatornában mozog, amennyiben a heti grafikonra tekintünk. Az év eleje óta pedig már ennek a tetejéhez simul az árfolyam.

A csatornatető mellett egyelőre a kulcsfontosságú 60 dolláros szint is hátráltatja az árfolyamot. Utóbbi áttörése igen nagy jelentőségű lenne, hiszen legutóbb a 2000-es évek elején járt tartósan 60 dollár felett a gyógyszerpapír.

Merck & Co heti grafikon (NYSE, dollár) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A részvény március óta emelkedő csatornában halad a meghatározó 60 dolláros szint felé. Két alkalommal már sikertelen volt a 60 dolláros ellenállás áttörését célzó próbálkozás, de az 50-es mozgóátlag mindig megtartotta a visszapattanó árfolyamot.

Az MACD támogatólag hathat az emelkedésre, miután nemrégiben újabb vételi jelet küldött a középvonal áttörésével. Egyedül az RSI-vel érdemesebb óvatosan bánni, ugyanis az indikátor közel került a túlvettséget jelző zónához.

Kedvező beszálló nyílik a Merck & Co papír piacán, amennyiben az árfolyam leküzdi az előtte tornyosuló dupla ellenállást. Ekkor a csatorna szélességéből számítható 64 dolláros magasságba is eljuthat az egészségügyi részvény.

A 2007-es lokális csúcsot hódíthatja meg az árfolyam, amennyiben át tudja törni a csatornatető és a 60 dolláros ellenállás képezte akadályokat. Azokon átjutva már csak a 61,5 dollárnál lévő lokális csúcsnál található ellenállásszint jelenthet kisebb nehézséget.

Merck & Co napi grafikon (NYSE, dollár) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Eli Lilly & Co: Kitörés-visszatesztet követően pattant

Kulcsszinteket áttörve menetel felfelé az Eli Lilly papírja. Első nagyobb lépését még 2011-ben hajtotta végre az árfolyam, hiszen ekkor törte meg a 2000-ben induló csökkenő trendvonalat. Ezen kívül 2007-től egy füles csésze alakzat formálásába is belevágott a papír, aminek nyakvonalát tavaly év végén vitte át.

A 60 dolláros kulcsfontosságú ellenállás áttörésével folytatta útját az árfolyam, aminek következtében hosszabb távon akár bő kétszámjegyű erősödés elé is nézhet, ugyanis a következő markáns ellenállás 75 dollárnál húzódik.

Eli Lilly & Co havi grafikon (NYSE, dollár) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Az árfolyam a 60 dolláros pszichológiai ellenállás áttörése után sikeresen tesztelte vissza a mostanra támasszá átminősülő szintet. Kedvező jelnek tekinthető, hogy el tudott onnan pattanni, mi több az 50-es mozgóátlag fölé kerekedett egyúttal. Arról felpattanva nagy lendülettel vághat bele a lokális csúcs szintjének leküzdésébe.

A lokális csúcsok meghódítása után folytathatja útját az Eli Lilly papírja a havi grafikonon megjelölt 75 dolláros magasságokig. Ebben a főbb indikátorok is a segítségére lehetnek, az MACD ismét vételi szignált adott, miután az indikátor épp átjutott a középvonalon. Az RSI emelkedő trendje még kitart, ráadásul előtte még elegendő tér áll, amíg a túlvett zónához elérkezik.

Eli Lilly & Co napi grafikon (NYSE, dollár) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Ha tetszettek az elemzések, akkor van még egy jó hírünk, mégpedig hogy augusztusban rendkívül kedvező díjak mellett kereskedhetnek ügyfeleink az NYSE parkettjén. További részletekről az alábbi linken olvashat.