Menő európai startupverseny döntőjébe jutott a Szőlőőr

smart vineyard, szőlőőr, startup, szenzor
A Szőlőőr még ott is előre tájékoztatja a gazdákat a szőlőbetegség veszélyéről, ahol a környezettől eltér a mikroklíma
Vágólapra másolva!
A rangos Intel Business Challenge Europe elsősorban a fiatal vállalkozásoknak, azon belül a természettudományos és a műszaki innovatív szakterületeken működő startupoknak lehetőség. Az idei versenyen több száz jelentkező közül választották a legjobb 24 projekt közé a SmartVineyard technológiát, amely júniusban A hónap induló vállalkozása díjat is elnyerte.
Vágólapra másolva!

Azok a pályázók, akiket a szakmai zsűri tovább enged a vilniusi döntőbe, szeptemberben lépnek ringbe. A főnyeremény 50 ezer dollár, de az első öt csapat automatikusan utazhat a Szilícium-völgybe az Intel Global Challenge döntőjére. Itt egy héten át szakmai rendezvényeken vehetnek részt, a világ minden részéről érkező szakemberektől kaphatnak támogatást, és ha elég leleményesek, szerencsések és kitartóak, akár eladhatják az ötleteiket, kapcsolatba léphetnek befektetőkkel.

A Szőlőőr még ott is előre tájékoztatja a gazdákat a szőlőbetegség veszélyéről, ahol a környezettől eltér a mikroklíma Forrás: SmartVineyard

Mint többek közt az Üzletrész is megírta, a SmartVineyard nemcsak hazánkban, hanem a világon is egyedülálló fejlesztés. A megőzgazdaság iPhone-jának tartott technológia lényege, hogy a precíziós szenzorok valóban testőrként védik a szőlőt. Azokat a meteorológiai körülményeket érzékelik ugyanis, amelyek megbetegíthetik a tőkéket. A készülékek továbbítják a valósidejű mérési eredményeket a szerverek felé, ahol a rendszer tudományos eredményekre alapozott algoritmusok segítségével kiszámolja, hogy az egyes szőlőbetegségek elszaporodására milyen mértékben kell számítani az adott területen. A gazdálkodók pedig egy online felületen (laptopon vagy okostelefonon) figyelemmel tudják kísérni nem csak az időjárási paraméterek változásait, hanem a fertőzések intenzitását is.

Az elmúlt időszak egyébként is sikeres volt a SmartVineyard csapata számára: a júniusi díj mellett külön elismerést kaptak a Magyar Innovációs Nagydíjon, és bejutottak a Cambridge-i Egyetem által szervezett CUTEC startup verseny legjobb 10 projektje közé is. A cég egy év alatt megduplázta alkalmazottai számát és bevételét, valamint megtriplázta a felhasználók számát. Az ügyfelei többek közt a Heimann Családi Birtok, a Gere Tamás és Zsolt Pincészet, a Bock Pincészet, a Dula Szőlőbirtok, a Kovács Nimród Borászat, a Pannonhalmi Apátság Pincészet, a Tokaj Hétszőlő Szőlőbirtok, és más neves szőlészek, kisebb borászatok, hegyközségek, külföldi borászati iskolák is.