KSH: Nyolc százalék alatt a munkanélküliség

Vágólapra másolva!
2008 óta nem volt ilyen alacsony.
Vágólapra másolva!

2014. május-júliusra a munkanélküliségi ráta 7,9 százalékra csökkent, az adat 2008 vége óta nem volt ennyire alacsony. A foglalkoztatottak létszáma 164 ezer fővel több, mint egy évvel korábban, 4 millió 127 ezer fő - tájékoztat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Kevesebb a munkanélküli férfi

A munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 92 ezer fővel, 354 ezerre csökkent, a munkanélküliségi ráta 2,2 százalékponttal esett. A 15-74 év közötti korcsoportban a férfiak álltak jobban, körükben a munkanélküliség 7,8 százalék. A nőknél ugyanez az adat 8 százalék.

Nőtt a foglalkoztatottság

2014. május-júliusban 4 millió 127 ezer fő volt a foglalkoztatottak létszáma, 164 ezer fővel több, mint egy évvel korábban, ez 4,1 százalékos növekedés. Foglalkoztatottság tekintetében is jobb a férfiak helyzete, a 15-64 évesek közül 2 millió 217 ezren dolgoztak, míg a nők közül 1 millió 880 ezren.

A közmunka befolyásolja

A munkaerő-piaci folyamatok a közmunkaprogramok hatását kiszűrve is javulnak - véli Gabler Gergely, az Erste Bank vezető elemzője. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy hiába segíti a munkanélküliség mérséklődését a versenyszféra kedvező alakulása, amennyiben a közmunkások száma csökken, a tendencia változhat. Ezt támasztja alá, hogy a magánszférában foglalkoztatottak száma ugyan növekedett, de még messze elmarad a válság előtti szinttől.

Harmadik műszak

Gabler Gergely szerint erőteljes bővülés látható a magánszektorban, amelyben nagy szerepe van az autóiparnak, sok autógyár harmadik műszakot vezetett be. Az elmúlt egy évben az egyes iparágak kapacitásbővítésének köszönhetően az alacsonyabban képzett munkaerő jelentős részét felszívta a munkaerőpiac - mondta.

Nehéz munkát találni

Hiába csökkent a munkanélküliség, még mindig nagyon nehéz állást találni: a munkanélküliek 49,5 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 18,7 hónap volt.

Kevesebben regisztrálnak

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal adatai szerint a regisztrált álláskeresők száma 2014. július végén 414 ezer volt, ez az előző év azonos időszakához képest 17 százalékos csökkenést jelent. A regisztrált álláskeresők száma azért lehet nagyobb a munkanélküliekénél, mert a KSH (a nemzetközi szabályoknak megfelelően) személyes adatfelvétellel, reprezentatív mintából számítja a munkanélküliségi adatot.