Norvégiában bővült egy multinak is beillő magyar vállalkozás

Drammen, Norvégia, Vajda Papír Kft., higiéniaipapír-gyártás
A Vajda Papír Kft. drammeni üzeme
Vágólapra másolva!
4,3 millió eurós beruházást hajtott végre Norvégiában Magyarország piacvezető higiéniaipapír-gyártó vállalata. A magasabb sebességbe kapcsolt termelékenység és versenyképesség mellett ezzel a cég növelte alkalmazottai számát is, és jobb esélyekkel indulhat a régiós tendereken.
Vágólapra másolva!

A különösen fontos mérföldkő egy idei budapesti fejlesztést követ. A magyar és norvég beruházásoknak köszönhetően a Vajda Papír készáru-gyártó kapacitása így 15%-kal, évi 120 ezer tonnára emelkedik.

Norvégiában fogy a legtöbb papírtörlő

A 100 százalékos magyar, családi kézben lévő nagyvállalat számára kardinális a skandináv piac: például itt fogy a legtöbb konyhai papírtörlő, a norvég családok előszeretettel használják a tekercseket takarításhoz, kéztörlésre, papír zsebkendő helyett. Ugyanakkor a skandináv fogyasztók fokozottan környezettudatosak, odafigyelnek arra, hogy leginkább újrahasznosított papírból, vagy felelős erőgazdálkodásból származó termékeket vásároljanak. Ezért a Vajda Papír Norvégiában és Magyarországon előállított termékei is jelentős mértékben ilyen alapanyagból és ilyen technológiával készülnek, ezért is lehet feltüntetni rajtuk a Nordic Ecolabel, illetve az FSC (Forest Stewardship Council) tanúsítványokat.

Minőségi váltás a szállítási költségekben

Vajda Attila, a vállalat alapító-tulajdonosa elmondta, hogy az Oslótól mintegy 60 kilométerre fekvő Drammenben végrehajtott beruházással nagy mértékben csökkentették a szállítási költségeket, amelyek pedig korábban a termékek árában mutatkoztak meg. A bővülés tartalmazza a gyártócsarnok és a környező infrastruktúra kiépítését és fejlesztését, a gyártógép vételárát, a beüzemelési költségeit, illetve a munkaerő betanítását. Vajda Attila elmondta még, a Magyarországon gyártott termékek egy részét átcsoportosítják majd a norvég üzembe, de cég csúcstermékének számító szalvétákat és papír zsebkendőket továbbra is itthon gyártják.

A Vajda Papír Kft. drammeni üzeme Forrás: Vajda Papír Kft.

Honi fejlesztés

A norvég beruházás mellett a Vajda Papír az itthoni gyártósorát is bővítette, nyár eleje óta összesen 22 gépsoron folyik a termelés az Ócsai úti telephelyen. A fejlesztéssel mintegy 10%-kal, 80 ezer tonna fölé emelkedett a cég éves hazai készárugyártó kapacitása. Az 1,8 milliárd forint összértékű beruházással közel 20 új munkahely jött létre a Soroksáron jelenleg 410 főt foglalkoztató vállalatnál. Az idei hazai és norvég fejlesztéseknek köszönhetően 2014-ben a Vajda Papír éves csoportszintű készáru-kapacitása eléri a 120 ezer tonnát.

Családi vállalkozásként indult

Az 1999-ben alapított Vajda Papír Kft. kis családi vállalkozásként indult, ma már meghatározó szereplő a hazai higiéniapapír-gyártás piacán, jelenleg az ágazat legfőbb exportőre – a teljes magyar kivitel csaknem háromnegyedét adja. Az első külföldi irodáját 2011-ben nyitotta meg Romániában, jelenleg több mint 20 külföldi piacon értékesítik a termékeit. A Vajda Papír forgalmának mintegy fele külpiacokról származik, meghatározó partnerei Közép-Európa államai, Németország, Oroszország, a skandináv és a balti államok. A cég jelenleg a hazai kibocsátás mintegy 65 százalékát termeli meg, papírtermékei minden kiskereskedelmi lánc üzleteiben kaphatók. Csoportszintű árbevétele tavaly mintegy 22 milliárd forint volt, idei forgalma pedig – a tervek szerint – meghaladja majd a 30 milliárd forintot. A cég fennállása óta mintegy 10 milliárd forintot fordított fejlesztésekre.