Javult a vállalkozók fizetési morálja az első félévben

Vágólapra másolva!
Közzétette a Bisnode az önkéntes fizetési program első féléves adatait.
Vágólapra másolva!

Szebb eredmények

Az évente több mint 1,5 millió számlát feldolgozó projekt alapján fegyelmezettebben fizetnek a vállalkozók, mint tavaly: míg a bázis 29 nap, 2014 januárja és júniusa között 27 nap volt az átlagos fizetési határidő. Ebben közrejátszhat, hogy – bár létezik olyan cégkör, amelyik ezt nem tartja be – tavaly nyár óta egy törvénymódosításnak köszönhetően nyomós ok nélkül nem lehet megállapítani 30 napnál nagyobb fizetési határidőt.

Rövidebb a késlekedés is: 2013 megegyező időszakához képest 21 napról 18 napra csökkent az elmaradás átlagos időtartama. Az oktatásban, a papíriparban és az ingatlanágazatban működő cégek esetében azonban még mindig gyakori a 30 napot is meghaladó fizetési késedelem.

Iparágak és megyék statisztikája

A papíriparban működő cégek átlagosan 69 nap alatt jutnak a pénzükhöz. A várakozás az IT-termékek gyártásában 62, a vegyiparban 60, a mezőgazdaságban 59, az építőiparban 58 nap. Ugyanezt a listát területi bontásban Somogy megye vezeti: itt jellemzően 52 napot várnak a cégek fizetésre, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 51-et, Szabolcsban 48-at, Fejér, Pest és Komárom-Esztergom megyében 47-et.

Keleti József, a Bisnode csoport Country Managere üdvözlendőnek találja azt a folyamatot hazánkban, hogy a cégek rövidebb határidővel és kisebb késésekkel fizetik számláikat, de még így is nagyon magas – átlagosan 45 nap – a késedelmes napok száma. Két hónap késés kisebb vállalkozásoknak komoly likviditási problémákat is okozhat. A szakértő javaslata, hogy még a fizetési feltételek megszabása előtt nézzen utána minden piaci szereplő partnerei fizetőképességének és számlafizetési szokásainak, és ez alapján állapítsa meg a fizetési feltételeket.

A jobb fizetési morál élénkíti a gazdaságot

2014 első félévét összehasonlítva az ezt megelőző azonos időszakkal, jól látható, hogy az extrém, 90 napos – erősen fizetésképtelenségre utaló – késések aránya is csökkent, amit szintén pozitív trendként könyvelhetünk el a magyar cégek fizetési szokásaival kapcsolatban. Remélhetően a fizetési szokásokban bekövetkezett pozitív trend a jövőben is tovább folytatódik, és nemcsak hitelezőik erősödő nyomása miatt fizetnek gyorsabban a vállalkozások. A javuló számlafizetések ugyanis a gazdaság élénkítését is elősegítik, mivel ha a cégek hamarabb jutnak pénzükhöz, további beruházásokat is gyorsabban tudnak megvalósítani.